državna kompanija

Janaf nakon najbolje poslovne godine predložio isplatu rekordne dividende

24.04.2024 u 17:04

Bionic
Reading

Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda (Janaf) predložit će glavnoj skupštini donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu i temeljem toga da se dioničarima isplati 30,95 eura po dionici, što je do sada najveći iznos dividende Janafa, priopćeno je u srijedu iz te državne kompanije

Sukladno prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora, dividenda bi se isplatila svim imateljima dionice Janafa s datumom 2. kolovoza 2024. godine. Usporedbe radi, lani je Janaf isplatio 11,52 eura po dionici.

"Janaf je tijekom 2023. zabilježio rekordnu poslovnu godinu s najvećim prihodima i dobiti od osnutka prije 50 godina, a povjerenje koje su vlasnici ukazali poslovanju društva, rezultirat će stoga i najvećom dividendom do sada. Povećan i stabilan novčani tijek omogućuju, uz isplatu dividende, i snažna ulaganja. Primarno, u tijeku je realizacija investicije u proširenje spremničkih kapaciteta za naftu i naftne derivate, ali i diverzifikacija poslovanja s ciljem srednjoročne dekarbonizacije transformacijom društva u energetsku kompaniju usmjerenu prema razvoju obnovljivih izvora energije", poručili su predsjednik Uprave Stjepan Adanić i član Uprave Vladislav Veselica.

Janaf je ostvario u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini. Bruto dobit iznosila je 63,4 milijuna eura, što predstavlja porast od 26,7 posto u odnosu na prošlogodišnju.  Neto dobit ostvarena poslovanjem u 2023. godini iznosila je gotovo 52 milijuna eura i veća je za 27,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći dio prihoda ostvaren je iz temeljne djelatnosti društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, i to u iznosu od rekordnih 146,7 milijuna eura što je povećanje za 28 posto u odnosu na godinu ranije. Poslovanje s inozemnim kupcima donijelo je 73 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što ukazuje na značajan doprinos izvoznoj bilanci Hrvatske, navode iz Janafa u priopćenju.