barem plaće rastu

Japansko gospodarstvo posustaje, proizvodnja neočekivano pala

04.04.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Gospodarska aktivnost u većini japanskih regija posustaje, utvrdila je središnja banka (BOJ), istaknuvši da tračak nade ulijevaju sporazumi o podizanju plaća budući da bi trebali potaknuti potražnju

Središnja banka sada očekuje slabiji rast u sedam od devet japanskih regija, uglavnom zbog neuobičajeno toplog vremena tijekom zime koje je smanjilo potrošnju te zbog prekida u proizvodnji automobila, pokazalo je tromjesečno izvješće, objavljeno u četvrtak.

Japanska industrijska proizvodnja neočeivano je pala u veljači, odražavajući prekid u proizvodnji i isporukama automobilskog diva Toyote, što bi moglo opteretiti i gospodarstvo u cjelini zbog visokog udjela kompanije u japanskoj industriji.

"Proizvodnja automobila u regiji očito je pala početkom godine, ali vjerojatno će se uskoro vratiti na prilično visoke razine", rekao je Tetsuya Hiroshima iz ogranka središnje banke u regiji Tokai, gdje se nalaze sjedišta Toyote i brojnih dobavljača dijelova.

Potrošnja i proizvodnja oslabile su zbog vremenski ograničenih čimbenika, ali neki dužnosnici regionalnih ogranaka središnje banke upozoravaju i na druge rizike, poput usporavanja kineskog gospodarstva.

"Izvoz baš i nije sjajan uglavnom zbog slabih isporuka IT proizvoda u Kinu, a razdoblje slabosti traje dulje nego što su mnoge tvrtke očekivale", rekao je voditelj ogranka BOJ-a u Osaki.

Među pozitivnim znakovima BOJ je istaknuo procjenu da se sve više kompanija sprema podići plaće radnika.

Veće kompanije radnicima su već ponudile znatno veće plaće, a možemo se nadati da će ih podići i manje tvrtke, u istom iznosu kao i prošle godine ili možda i više, napisali su stručnjaci središnje banke u tromjesečnom izvješću.

"Uz snažno podizanje plaća dvije godine zaredom, tvrtke mijenjaju i ponašanje kako bi se nosile s rastućim troškovima rada", ističu u BOJ-u, ukazujući na veća ulaganja radi racionalizacije poslovanja.

"Paralelno podizanju plaća u sve većem broju kompanija, mnoge regije bilježe stalan rast broja kompanija koje prenose troškove rada ili o tome razmišljaju", stoji u izvješću.

Japanske tvrtke pristale su podići plaće u ovoj godini za 5,24 posto, pokazalo je u četvrtak novo istraživanje krovnog radničkog sindikata Renga, koje obuhvaća velike i male kompanije. Rezultat se podudara s odvojenim istraživanjem koje je pokazalo najveći rast plaća od 2013. godine, prema usporedivim podacima.