PODUZETNA BRAĆA

Kako je poslovao i od čega se sastoji koncern obitelji Pivac, najvećih igrača u mesnoj industriji?

01.08.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Nakon odlaska Tonćija Pivca 2019., početkom ovoga tjedna preminuo je Ivica Pivac, najistaknutiji od trojice braće koja su izgradila najveću grupaciju u hrvatskoj mesnoj industriji

Braća Ivica, Neven i Tonći Pivac treća su generacija Pivčevih, koji su još 50-ih godina prošlog stoljeća pokrenuli mesnicu u srcu Vrgorska krajine. Trojica braće podižu biznis na višu razinu još za vrijeme socijalizma, kada su meso prodavali makarskim ugostiteljima i hotelijerima. Tijekom 90-ih grade Mesnu industriju Braća Pivac i probijaju se među vodeće igrače u sektoru.

Od 2000-ih grupa se, uz nastavak organskog rasta, okrenula i akvizicijama te je nakon kupnje nekoliko tvrtki iz branše izrasla u najvećeg proizvođača mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj.

Okosnica industrijskog diva je Mesna industrija Braća Pivac sa sjedištem u Vrgorcu, a u sastavu grupe su još karlovački PPK i čakovečka Vajda. Ranije je dio grupe bio i Dalmesso iz Klisa, koje je 2018. pripojen matičnoj tvrtki.

Prošle su godine prerađivačke kompanije Pivčevih ostvarile 628 milijuna eura prihoda, što čini gotovo polovicu ukupnog prometa deset najvećih hrvatskih proizvođača mesa i mesnih proizvoda. Osim na policama velikih trgovačkih lanaca, Pivčevi svoje proizvode nude u vlastitim mesnicama i maloprodajnim trgovinama diljem Hrvatske.

Obiteljska tvrtka s više od 2000 zaposlenih

Matična kompanija MI Braća Pivac pojedinačno je najveće među top 10 hrvatskih prerađivača mesa s prihodom od 290,7 milijuna eura. Prošle godine prihodi su joj porasli za 28,1 posto, a čista dobit dosegnula je 9,7 milijuna eura, uz rast od 33,7 posto. Tvrtka ima tvornicu u Vrgorcu i pršutanu u Zavojanima, rodnom mjestu Pivčevih, a u gospodarskoj zoni Ravča dovršavaju se pogodni u kojima bi se trebala objediniti proizvodnja. Matična kompanija najpoznatija je po suhomesnatim delicijama - pršutu, panceti i pečenici pod brendom Pivac.

Od tri sastavnice Grupe Pivac lani je najbolje poslovao karlovački PPK, trećeplasirani na listi top 10 mesnih prerađivača. Zabilježio je rast prihoda od gotovo 40 posto, na 247,3 milijuna eura, i povećanje dobiti za gotovo tri puta, na 7,6 milijuna eura. U velikom proizvodnom pogonu u Karlovcu u koji je u proteklih 20 godina investirano oko 60 milijuna eura proizvodi se široka paleta trajnih i polutrajnih proizvoda te mesnih prerađevina.

Najmlađa i najmanja kompanija u grupi je čakovečka Vajda, preuzeta 2015. godine. Tvrtka koja proizvodi široki asortiman mesnih proizvoda lani je ostvarila 90 milijuna eura prihoda i čistu dobit od 3,5 milijuna eura. Vajdini najpoznatiji brendovi su čvarci i međimursko meso z'tiblice, tradicionalne delikatese zaštićene zemljopisnim podrijetlom.

Većinu dobiti Pivci ulažu u osnovni biznis, a trenutno su aktualna tri projekta vrijedna pedesetak milijuna eura. Najveća investicija je Ravča 2, druga faza gradnje velikog pogona za preradu mesa i mesnih prerađevina u vrgoračkoj industrijskoj zoni, vrijedna 30 milijuna eura. U Ljubuškom se gradi pogon za obradu i preradu mesa vrijedan osam milijuna eura, a u Karlovcu se dovršava novi skladišno-logistički centar, u koji je uloženo sedam milijuna eura.

Grupa je izrasla u industrijskog diva s više od 2000 zaposlenih, ali je i dalje riječ o klasičnoj obiteljskoj tvrtki u kojoj je aktivno angažirana većina članova obitelji. Tako je operativno poslovanje uključeno je šest nasljednika Pivčevih: Tonćijeve dvije kćeri Milena i Ivana te sin Miljenko, Nevenove kćeri Nena i Ruža te Ivičina kći Nevena.

  • +2
Ivica Pivac Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Ovladali Krašem, bacili oko na Podravku

Uz osnovni biznis, Pivci ulažu i u druge djelatnosti. Najpoznatija akvizicija izvan mesnog biznisa je Kraš. Pivčevi su u višemjesečnom burzovnom nadmetanju 2019. pobijedili srpskog biznismena Nebojšu Šaranovića i ovladali najvećom hrvatskom konditorskom kompanijom.

Podsjetimo, srpski poduzetnik je iskeširao oko 45 milijuna eura i otkupio gotovo 30 posto dionica Kraša, ali pobjedu su na kraju ipak izvojevala braća Pivac jer su u završnici otkupili 'zlatni' paket dionica od radnika i time okončali nadmetanje. Danas su vlasnici 54,97 posto dionica Kraša.

Osim u prehrambenu industriju, Pivci značajnije ulažu u turizam. Vlasnici su dva hotela u Makarskoj i hostela u Dubrovniku koji posluju pod firmom Sol Tourism. Tvrtka je lani ostvarila 5,4 milijuna eura prihoda, uz vrtoglavi rast od gotovo 60 posto. Nakon dvije gubitaške godine 2022. je završila s dobiti od 362.300 eura.

Pivci svi su aktivni i na Zagrebačkoj burzi. Uz kupovinu dionica Kraša koja je okončana spektakularnim preuzimanjem, kontinuirano kupuju i dionice drugih dobrostojećih kompanija. Najznačajnije udjele imaju u Podravci, u kojoj su osmi najveći dioničar s udjelom od 3,30 posto te informatičkoj tvrtki Span, u kojoj drže 2,4 posto dioničkog kapitala.