JAČANJE KONKURENTNOSTI

Ministarstvo turizma i sporta dijeli bespovratna sredstva tvtkama i OPG-ovima

19.10.2022 u 11:43

Bionic
Reading

Nešto više od 21,5 milijuna kuna Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) ove godine dodjeljuje za ukupno 224 projekta tvrtki i OPG-ova iz cijele Hrvatske te ugostitelja iz Sisačko-moslavačke županije u sklopu programa jačanja konkurentnosti turističkog gospodarstva, izvijestili su u srijedu iz MINTS-a.

Riječ je o dugogodišnjem programu Ministarstva iz kojeg se bespovratna sredstva dodjeljuju na temelju povedenog javnog poziva, na koji se ove godine prijavilo ukupno 403 projekta. Odobrena je potpora za 224 projekta, od čega su 93 projekta za podizanje kvalitete i opremu u hotelima i pansionima, 22 projekta za kampove, 98 za projekte OPG-ova, a 11 projekta za ugostitelje Sisačko-moslavačke županije.

Njih su, kako ističe ministrica Nikolina Brnjac, odlučili dodatno pomoći zbog oporavka od posljedica potresa, a većina njihovih projekata dobila je potpore između 40 i 50 tisuća kuna.

Ostale potpore projektima hotela, kampova i OPG-ova kreću se po projektu od najmanje 30 tisuća do najviše 370 tisuća kuna (što je dobio samo projekt realizacije bazena u jednom turističkom naselju na Plitvicama).

Ministrica naglašava da je za dugoročni razvoj i uspjeh hrvatskog turizma te njegovu održivost važno kontinuirano usavršavati i unapređivati ponudu, te je stoga program konkurentnosti usmjeren povećanju standarda, kvalitete i dodatne ponude objekata za smještaj, ali i za razvoj turizma na slabije turistički razvijenim područjima i dodatnih sadržaja.

"Cilj svega je razvijanje cjelogodišnjeg turizma te zelena i digitalna tranzicija poduzetnika u sektoru", poručuje Brnjac.

Uz povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude smještajnih objekata (hotela, kampova i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava), sredstva su po projektima dodijeljena i za razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja, tematsko definiranje smještajnih kapaciteta, ulaganje u zeleno poduzetništvo, digitalizaciju i automatizaciju poslovanja, povećanje i poboljšanje uvjeta za boravak osoba s invaliditetom te plasman domaćih proizvoda kroz turizam.

Iz MINTS-a napominju i kako je rok za provedbu tih sufinanciranih projekata 30. lipnja 2023. godine.