ZA 375 MILIJUNA DOLARA

MOL kupio offshore imovinu u Sjevernome moru

13.12.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Mađarski MOL kupio je od tvrtke Wintershall offshore istraživačko - proizvodni portfelj na području Sjevernog mora za 375 milijuna dolara, izvijestila je danas ta naftna i plinska kompanija.

Offshore imovina stečena je kupnjom od tvrtke Wintershall, njemačkog člana BASF Grupe, a nalazi se u bazenu Sjevernog mora na području Velike Britanije. Kako se navodi u priopćenju, cijena po kojoj je ta imovina stečena podložna je prilagodbama u trenutku sklapanja ugovora.

Tom transakcijom MOL proširuje svoj portfelj u segmentu istraživanja i proizvodnje ulaskom u atraktivnu regiju Sjevernog mora.

Dogovor je od strateške vrijednosti s obzirom da MOL namjerava povećati svoje offshore iskustvo i ostvariti daljnji rast u ovoj regiji, istovremeno ostvarujući neposredni rast rezervi te značajan srednjoročni rast proizvodnje.

“To je prekretnica u povijesti MOL-a. Sjeverno more je pravo područje za ovaj strateški potez. Šaljemo jasnu poruku našim investitorima i našim konkurentima kako je MOL Grupa u ozbiljnoj ekspanziji i da može rasti na novim područjima. Sjeverno more je dobro razvijena regija i nosi relativno nizak politički rizik u odnosu na neke od naših ostalih ulaganja, čime se smanjuje ukupni profil 'političkog rizika' u segmentu istraživanja i proizvodnje MOL-a, dok Velika Britanija pruža predvidljivo i transparentno regulatorno okruženje“, rekao je Zsolt Hernadi, izvršni direktor i predsjednik Uprave MOL-a na svečanom potpisivanju.

Istovremeno s transakcijom, MOL i Wintershall također su potpisali memorandum o strateškoj suradnji na razvoju svog partnerstva kako bi zajednički nastavili iskorištavati istraživačke i proizvodne prilike na Sjevernom moru, kao i u regiji Bliskog istoka.