TRAŽE ŠTEDLJIVIJU DRŽAVU

Osniva se Udruga poreznih obveznika: Zatrpani smo pozivima!

24.10.2014 u 11:14

Bionic
Reading

Davor Huić, jedan od najglasnijih domaćih zagovaratelja slobodnog tržišta, najavio je osnivanje Udruge poreznih obveznika Lipa. Zasad je riječ samo o inicijativi, a po Huićevim riječima, već vlada velik interes za članstvo. Huić je u razgovoru za tportal kazao kako je riječ o ideološki potpuno neutralnoj udruzi koja će djelovati u interesu poreznih obveznika

'Zatrpani smo pozivima', kazao je za tportal Huić i naglasio kako se radi o interesnoj skupini koja će biti protuteža svima onima koji su na državnom proračunu i žele ga povećati.

Statut je riješen, kao i stranica na Facebooku, a radi se na postavljanju web stranice i ostalih informacija.

Unatoč tome što će biti udruga, Huić je naglasio da neće tražiti financiranje od države.

'Financirat ćemo se isključivo privatnim donacijama kompanija i građana', istaknuo je Huić.

Ciljevi Udruge su sljedeći:

1. Manji porezi
Hrvatska ima jednu od najviših razina poreznog opterećenja na svijetu. Osobito je štetno visoko opterećenje rada koje destimulira novo zapošljavanje i poduzetničke poduhvate. Porezni obveznici imaju pravo zahtijevati smanjenje opće razine oporezivanja kako bi mogli raspolagati većim dijelom rezultata svog rada.

2. Manja država
Hrvatska ima prevelik i preskup birokratski aparat i javnu potrošnju koja je 20-ak milijardi kuna iznad onoga što ekonomija realno može podržati. Porezni obveznici imaju pravo zahtijevati smanjenje tog aparata i dovođenje javne potrošnje u okvire realnog. Lipa će raditi pritisak na izvršnu vlast da smanji troškove države i tražiti uvođenje režima balansiranog proračuna te zahtijevati stroži režim fiskalne odgovornosti za ljude koji u naše ime i za naš račun raspolažu našim novcem.

3. Transparentnost 
Novac poreznih obveznika troši se netransparentno i na načine koji idu od neracionalnog i nepotrebnog do rentijerskog i kriminalnog. Porezni obveznici imaju pravo na potpunu informaciju o tome na koji način se troši njihov novac i odgovornost da to trošenje prate i nadziru i na njega utječu. Lipa će svoje aktivnosti usmjeriti na pritisak na sve razine vlasti da omogući građanima bolji uvid u to kako se troši njihov novac.

4. Efikasnost
Transparentnost je potrebna, ali nije jedini kriterij. Novac poreznih obveznika mora biti trošen svrsishodno, to jest mora biti usmjeren na javne servise koji su potrebni svim građanima, a ne rasipan na partikularne ciljeve poput kupovine glasova, zadovoljavanja određenih skupina i kupovanja socijalnog mira pogrešnim mjerama. Svaka lipa novca poreznih obveznika mora biti utrošena na način da doprinese povećanju javnog dobra.

5. Reprezentacija
Hrvatski porezni obveznici nemaju svoj glas u javnosti i apsolutno su podzastupljeni s obzirom na svoj broj, važnost i ulogu koju igraju u društvu. Paradoksalno je to da su interesne skupine onih koji žive od proračunskih sredstava često moćnije i utjecajnije od onih koji ih – u konačnici – plaćaju. Lipa želi biti glas poreznih obveznika u javnosti i zalagati se za njihove interese.

6. Smanjenje javnog duga
Hrvatsku je niz neodgovornih vlada u koaliciji s interesnim skupinama doveo na sam rub prekomjerne zaduženosti. Plaćanje tog duga u godinama koje dolaze dodatno će opteretiti hrvatske porezne obveznike. Zbog nas, ali i budućih generacija koje danas zadužujemo bez njihovog znanja i pristanka, i njihovog prava na pristojan život, toj neodgovornoj praksi mora doći kraj.