stopostotna realizacija

Skupština HTZ-a: U 2023. ostvareno 47,86 milijuna eura ukupnih prihoda

02.05.2024 u 13:20

Bionic
Reading

Skupština Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u četvrtak je usvojila Godišnje izvješće o izvršenju programa rada za 2023. i prateća financijska izvješća, prema kojima je HTZ lani ostvario ukupno 47,86 milijuna eura prihoda, što je realizacija od 100,1 posto u odnosu na planirano, izvijestili su iz HTZ-a

Na sjednici Skupštine HTZ-a, kojom je predsjedao državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, naznačeno je da su izvješća o radu i financijama u 2023. usvojili i članovi Turističkog vijeća HTZ-a početkom travnja.

"Prošlu 2023. obilježila je visoka razina želje i porast potražnje za putovanjima na ključnim tržištima u odnosu na prethodne panedmijske godine, kao i tržišni oporavak. Međutim, svi turistički akteri su se na globalnoj razini susreli i sa određenim izazovima poput visokih stopa inflacije i relativnog smanjenja kupovne moći stanovnika, što je zasigurno u određenoj mjeri utjecalo i na donošenje odluka o putovanjima. Hrvatska je i u takvim okolnostima ostvarila odlične rezultate u turizmu", istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Za 2024. je kazao da dosadašnji rezultati turističkog prometa i najave za glavni dio sezone pokazuju da je pred hrvatskim turizmom još jedna uspješna turistička godina.

 Po podacima HTZ-a, do sada ove godine u Hrvatskoj je boravilo 2,3 milijuna turista, koji su ostvarili 6,3 milijuna noćenja, što je za 6 odnosno 3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Najviše noćenja ostvarili su domaći turisti te iz Njemačke, Slovenije, Austrije, BiH, Italije i UK-a, a po destinacijama najviše je noćenja bilo u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Rovinju, Poreču i Zadru.

Skupština HTZ-a usvojila je i izvješće o radu Turističkog vijeća HTZ-a za 2023.,navodi se još u priopćenju.