TRŽIŠTA KAPITALA

Solidni rezultati kompanija podržali Wall Street

25.10.2023 u 07:47

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,62 posto, na 33.141 bod, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 4.247 bodova, a Nasdaq indeks 0,93 posto, na 13.139 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima. Od 118 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, njih 81 posto ostvarilo je veću dobit nego što su analitičari očekivali.

„Sezona objave rezultata dobiva na zamahu, ovoga će tjedna izvješća objaviti trećina kompanija iz sastava S&P-a. Donedavno su izvješća bila pomalo razočaravajuća, no posljednjih dana rezultati su bolji”, kaže Thomas Martin, portfelj menadžer u tvrtki Globalt.

Podršku tržištu pruža i stabilno kretanje prinosa na 10-godišnje državne obveznice ispod 5 posto.

Posljednjih mjeseci ti su prinosi, koji utječu na niz kamata na kredite, snažno porasli i dosegnuli najviše razine u 16 godina, pa analitičari smatraju da Fed nema razloga za dodatno povećanje ključnih kamata.

No, ako i ne bude dodatnog povećanja, sve je jasnije da će kamate ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo, što pritišće tržište, kažu analitičari.

Nakon zatvaranja tržišta, cijena dionice Microsofta znatno je porasla jer je taj softverski div izvijestio o boljim nego što se očekivalo rezultatima.

S druge strane, cijena dionice Alphabeta znatno je pala jer su podbacili prihodi tog tehnološkog diva od 'cloud' poslovanja.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na 7.389 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 posto, na 14.879 bodova, a pariški CAC 0,63 posto, na 6.893 boda.