MEGAKIOSK

Spajanje Tiska i iNovina najteži je ispit za Olgicu Spevec

13.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Iako teoretski konkurenti u istom poslu maloprodaje duhana i novina, Tisak i iNovine, dva lanca kioska od kojih je onaj Todorićev od Vlahovićeg četiri puta veći po broju prodajnih mjesta, do sada su djelovali skladno kao bliski partneri. Sada su odlučili i službeno ozakoniti tu vezu povezivanjem tvrtki. Planove o spajanju objavili su u utorak unutar zajedničke ponude za preuzimanje Tiska. Time Agrokor uoči kupovine Mercatora nastavlja s okrupnjivanjem vlasništva, pa će i iz Tiska, udružen s Adrisom, pokušati eliminirati male dioničare

A najveći među malim dioničarima Tiska, ujedno treći po veličini, jest država sa 7,6 posto dionica. Maloprodajni lanac Todorićevog koncerna ubraja se u vodeće hrvatske kompanije i prema veličini lanjskih prihoda (3,3 milijarde kuna) petnaesta je hrvatska tvrtka. Prihvati li Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ponudu Agrokora i Adrisa, za svoj paket od 181.016 dionica dobit će 39,1 milijun kuna. Cijena po dionici od 215,97 kuna, koja je ponuđena u javnoj ponudi, odgovara tromjesečnom prosjeku trgovanja na Zagrebačkoj burzi, što znači da nema ekstra premije, pa nezadovoljni mali dioničari na internetskim forumima bruje i pozivaju na bojkot.

Ipak, s obzirom na to da su Agrokor i Adris zajedno vlasnici 80 posto dionica, za uspjeh u borbi za apsolutno vlasništvo ključna će im biti odluka AUDIO-a. Pokušali smo doznati hoće li pristati na ponuđenu cijenu, no u državnoj agenciji nisu odgovorili na naš upit. Njihova odluka bit će poznata najkasnije za mjesec dana, koliko traje rok za prihvaćanje ponude. Zanimljivo je da je među deset najvećih dioničara, uz Agrokor, Adris i AUDIO, njih sedam skriveno iza skrbničkih računa banaka, pa možemo samo nagađati kome se većinski vlasnici obraćaju. Za isplatu svih dioničara Agrokor i Adris pripremili su 103,2 milijuna kuna.

Poznavatelji tržišta kapitala tvrde da Agrokor, kao i još neke tvrtke, koristi nepovoljnu situaciju na Burzi te da su cijene dionica relativno podcijenjene. Za razliku od Adrisa, koji je malim dioničarima Maistre ponudio izdašniju nagradu, Agrokor nastavlja nuditi minimalnu cijenu, iako nedavno nije uspio istisnuti male dioničare Konzuma nezadovoljne ponudom.

Analitičari tumače taj potez kao 'uljepšavanje' za kreditore zbog kupovine Meractora, no spajanje dva najveća hrvatska maloprodajna lanca logično je ako se zna da su već bili vlasnički isprepleteni (Adris drži 26 posto Tiska) i da na Burzi vlada depresija. I ne samo to, dio javnosti ovo spajanje tumači tek kao formalno ozakonjenje njihovog 'skladnog braka' u kojemu su zapravo funkcionirali kao kartel, podsjećajući kako Tisak i iNovine tretiraju proizvođače cigareta koji su konkurenti Adrisovom TDR-u.

Nova prodajna mreža koja bi nastala spajanjem Tiska i iNovina imala bi čak 1.650 kioska i donijela bi svojim vlasnicima, kako sami procjenjuju, uštede od 12 do 25 milijuna kuna godišnje optimiziranjem prodajne mreže, nabave i administracije. No tek trebaju uvjeriti AZTN da nemaju preveliku dominaciju na tržištu.

'U svibnju su tvrtke iNovine i Tisak prijavile namjeru koncentracije, no još se prikuplja dokumentacija i kada prijava bude kompletna, sukladno AZTN-u i Uredbi o načinu prijave i kriterijima za ocjenu koncentracije, objavit će se javni poziv svim zainteresiranima da dostave svoje mišljenje o utjecaju koncentracije na tržišta', objašnjava Snježana Vujisić Sardelić iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Iz AZTN-a ništa više ne žele komentirati, niti procjenjivati duljinu trajanja procjene tržišne koncentracije. U tom procesu neće se analizirati samo broj kioska koje Agrokor ima na nacionalnom nivou, nego i u pojedinim županijama, i to kroz cijelu njegovu maloprodaju s obzirom na to da ima Konzum u vlasništvu, promatrajući prodaju novina, cigareta i prepaid kartica. Čini se to kao pravi test za AZTN i njegovu šeficu Olgicu Spevec, čiji je suprug ravnatelj Todorićeve poliklinike Aviva (bivša Nemetova).