crne slutnje

Tedeschi: Svjedočimo globalnoj krizi bez presedana, kakvo je ovo doba, živimo li u novoj 1937.?

24.10.2022 u 13:57

Bionic
Reading

Na konferenciji 'Izazovi hrvatske industrije 2022./2023.', u organizaciji Jutarnjeg lista, raspravlja se o tome što donosioci odluka u privatnom i javnom sektoru mogu učiniti u maloj i otvorenoj ekonomiji, inače vrlo osjetljivoj na vanjske šokove

'Poduzetnike globalna inflacija nije iznenadila', rekla je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na konferenciji 'Izazovi hrvatske industrije 2022./2023.' koja se održava u organizaciji Jutarnjeg lista.

'Svjedočili smo monetarnoj ekspanziji nakon koronavirusa, s jedne strane, i plasmanu viška likvidnosti od kućanstava koji za vrijeme ‘lockdowna‘ nisu trošili, na tržište roba i usluga. Kada govorimo o kretanjima na hrvatskom tržištu, imali smo snažan oporavak našeg gospodarstva u prošloj godini od 13,1 posto rasta BDP-a. U ovoj godini rast BDP-a se očekuje na razini od 5,7 posto što daje kumulativni dvogodišnji rast od respektabilnih gotovo 20 posto', naznačila je Weber.

Prešavši na utjecaj cijena energenata na poslovanje gospodarstva, ocijenila je kako nakon interventnih mjera Vlade za jesen i zimu ove godine, ostaje pitanje mogućeg rasta cijena od 31.ožujka iduće godine.

'U tom svjetlu uznemirava najava uvođenja poreza na ekstra profit jer će time ostati manje novca za investicije, održavanje konkurentnosti i razvoj. To je opasna ideja, nema podloge za uvođenje poreza na ekstra profit. Ne znamo kako će se uopće utvrditi što je ekstra profit', komentirala je glavna direktorica HUP-a.

Dodala je i kako se broj radnika u Hrvatskoj koji primaju minimalne plaće smanjuje, ove godine za 30 posto. Naglasila je kako samo deset posto zaposlenih u članicama HUP-a ima minimalac.

Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave Prvog plinarskog društva (PPD) i Energije naturalis grupe ocjenjujući može li Europa istisnuti ruski plin i s kojim posljedicama rekao je kako 'Europa sigurno može supstituirati ruski plin drugim izvorima', ali je sve drugo otvoreno, koliko će to trajati, s kakvim troškovima u izgradnji infrastrukture i koja će cijena plina biti kada se sve to odradi.

'Ovih dana, primjerice, burzovna cijena plina je 50 eura, već za prve tjedne studenoga je 110 eura. Sve ovisi kakva će biti zima, koliko oštra i kada će nastupiti u punom obimu', komentirao je Vujnovac. On je izrazio uvjerenje kako cijenu plina u osmom mjesecu ove godine od 300 eura ili električne energije preko 1000 eura nitko ne može izdržati.

'Pitanje što će biti na ‘piku‘ zime', kazao je vlasnik PPD-a.

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe, izrazio je uvjerenje kako svjedočimo globalnoj krizi bez presedana.

'U Hrvatskoj smo na sve globalne poremećaje imali i dva potresa. Bestijalni napad Rusije na Ukrajinu otvorio je i pitanje kakvo doba mi živimo, je li ovo nova 1937.? U svakom slučaju, koliko god su državne vlade napravile na sanaciji situacije građani su maksimalno nezadovoljni. S druge strane, pitanje za sve one koji kritiziraju je, a kako bi ono to vodili? Smatram da je upravljanje rizicima na nivou kompanije ili države jedan od ključnih faktora upravljanja', komentirao je Tedeschi.

Zauzeo se za poruku politike javnosti kako je potrebno štedjeti te da će biti teže nego što je bilo.

'Koliko god ljudi smatraju da im je loše, moraju shvatiti da su u proteklome razdoblju živjeli bolje nego prije toga. Nepopularno je govoriti da će biti znatno teže', komentirao je Tedeschi.

Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije, proširio je ocjenu Tedeschija o pogrešnim usporedbama s prošlošću navevši primjer cijene mlijeka od 3,5 kune na hrvatskom tržištu u ne tako davnoj prošlosti.

'Ranija cijena mlijeka nije bila realna. To treba otvoreno reći. Moramo gledati u drugom pravcu, kako smanjiti troškove, kako uštedjeti', komentirao je predsjednik Uprave Vindije.

Emil Tedeschi podržao je jačanje svijesti o štednji u navikama države i građana.

'Moramo dodatno osvijestiti da se štednja isplati. Čak mi se čini da je kod hrvatskih građana sklonost štednji veća nego kod građana u drugim državama u okruženju', komentirao je Tedeschi koji se osvrnuo i na cijenu zaduživanja rekavši kako banke procjenjuju da je pred nama razdoblje povećanog rizika.

'Tko to može pratiti? Moja deviza uvijek je bila da se promjene rade kada vam ide dobro, kad ste ‘u marini‘, privezani, na miru, a ne na uzburkanom moru', ustvrdio je Tedeschi.

On je podsjetio da je Atlantic svojedobno bio visoko zadužena kompanija, a da sada to nije slučaj.