INVESTICIJE U FOKUSU

U Erdoganovoj pratnji stižu moćni turski biznismeni s milijardama u džepovima

25.04.2016 u 11:32

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, a u njegovoj pratnji bit će i stotinjak moćnih poslovnih ljudi koji će ispitati mogućnosti poslovne suradnje i investiranja u Hrvatskoj

Sa svojih 80 milijuna stanovnika i visokim stopama rasta u posljednjih desetak godina Turska je postala sedma gospodarska sila Europe, a ako zadrži dosadašnji tempo, uskoro bi mogla ući u europski top pet.

Najveći vanjskotrgovinski partneri Turske su Rusija, Njemačka i Kina, a s Hrvatskom ima prilično skromnu robnu razmjenu. Ukupni uvozno-izvozni saldo 2015. iznosio je 348,8 milijuna eura, pri čemu je Hrvatska izvezla robe u vrijednosti od 104,4 milijuna eura, što čini svega jedan posto našeg izvoza. Istovremeno, Turska je plasirala na naše tržište robu vrijednu 244,4 milijuna eura.

U Tursku smo najviše izvozili naftne derivate, umjetna gnojiva i željezni otpad dok među proizvodima koje Turci plasiraju na naše tržište dominiraju tehnička roba (monitori, televizori, hladnjaci) i kablovi.

Dobra prilika za unapređenje gospodarske suradnje bit će Hrvatsko-turski gospodarski forum koji će se održati u srijedu u zagrebačkom hotelu Westin.

Na tom forumu će sudjelovati neki od vodećih turskih biznismena. Između ostalih, bit će na njemu Ferik Sahenk, većinski vlasnik Dogus grupe Orhan Sayman, direktor za prodaju Koc grupe, jedne od najvećih turskih kompanija koja u svom portfelju ima brendove Beko i Grunding, Sinan Serhan Erem iz CNR holdinga, jednog od najvećih svjetskih organizatora poslovnih sajmova, te Mustafa Süzer, predsjednik Upravnog odbora Süzer holdinga, vlasnika hrvatske Kent banke.

Turski investitori su u zadnjih nekoliko godina prilično aktivni u Hrvatskoj, a dolazak jake gospodarske delegacije pokazuje da su zainteresirani za još jaču prisutnost. Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupne turske investicije od 1993. dosegnule su 212 milijuna eura, a samo u prva tri tromjesečja 2015. iznosile su 30,9 milijuna eura.

Turci su pokazali najviše interesa za turizam, a među najznačajnijim ulagačima ističu se Dogus grupa s investicijama u marine (Mandalina u Šibeniku, Dalmacija u Sukošanu i Borik u Zadru, manjinski udjel u ACI-ju) i hotelske kapacitete (D-Resort Šibenik, Villa Dubrovnik i Makarska hotel & redisences). U Dubrovniku je prisutan hotelski lanac Rixos, koji je obnovio hotel Libertas, te tvrtka Uzel turizam, koja je renovirala hotel Pucić Palace. Na području zdravstvenog turizma prisutna je tvrtka Alvimedica te u Dugopolju kod Splita gradi srčanu kliniku Alvimedica Heart Centre.

Turski kapital prisutan je i u financijskom sektoru posredstvom Süzer holdinga, koji je 2011. kupio Branku Brod i pod imenom Kentbank pretvorio je u najbrže rastuću malu banku u Hrvatskoj.

Na turskom tržištu prisutno je nekoliko hrvatskih tvrtki. Najuspješniji je BC institut, koji drži gotovo četiri posto tržišta sjemena u Turskoj, a svoje proizvode u Tursku plasiraju i Končar ENIM, Instrumentarija i Elektro-kontakt.