međunardno tržište

Uspješno izdana 10-godišnja euroobveznica nominalnog iznosa 1,5 mlijardi eura

06.03.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Ministarstvo financija (Mfin) je 5. ožujka uspješno plasiralo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, dospijeća 2034. godine, izvijestilo je u srijedu to ministarstvo

Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 3,375 posto, a ostvareni prinos 3,421 posto. Zajednički agenti izdanja bili su Deutsche Bank, J.P. Morgan, Morgan Stanley i Zagrebačka banka/UniCredit, objavljeno je na internetskoj stranici ministarstva.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, a ostvarena je iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu iznad 8,5 milijardi eura. Knjiga upisa sadržavala je interes oko 180 najkvalitetnijih investitora uz razvijenu geografsku diversifikaciju (Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo/Irska, Austrija, Švicarska, Francuska, Španjolska, Danska, SAD, države srednje i istočne Europe, zemlje Beneluksa, Južne Europe i dr.), navodi se.

"Razina ostvarenog interesa i postignuti konačni uvjeti izdanja snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagatelja u gospodarstvo i javni dug Republike Hrvatske, posebice nakon ulaska u eurozonu i Schengen, te snažnog ekonomskog rasta ostvarenog u 2023. godini", poručili su iz Ministarstva financija.

Iz Ministarstva financija poručili su i kako unatoč „mekšem“ tonu na tržištima kapitala, s ulagačima koji su počeli pokazivati znakove zasićenosti u usporedbi s aktivnošću početkom godine, ovo se izdanje uistinu isticalo snažnom dinamikom izvršenja. 'Ispravno sagledavanje tržišta, učinkovito prezentirana politička situacija i gospodarska ostvarenja globalnoj ulagačkoj publici, u kombinaciji s pažljivo osmišljenom taktikom realizacije i distribucije bili su ključni za postizanje konačnog izrazito uspješnog plasman', priopćeno je.

Ističu i neke od ključnih naglasaka ovog izdanja Euroobveznica Ministarstva financija:

• Impresivan prijem investitora od same objave izdanja, s nekoliko značajnih narudžbi visokokvalitetnih ulagatelja i pozitivnih povratnih informacija prikupljenih tijekom održanih prezentacija, brzo pretvorenih u stvarne narudžbe nedugo nakon otvaranja knjige narudžbi

• Konačna potražnja veća od 8,25 milijardi eura (5,5 veća od ukupnog iznosa transakcije) predstavlja najveću knjigu narudžbi koju je Republika Hrvatska ikada postigla u izdanju obveznica u eurima, te je 1,4 puta veća od knjige narudžbi ostvarene u 2023. godini, te 3,1 puta veća nego 2022. godine

• 24 tzv. troznamenkaste narudžbe (100 milijuna eura i veće), od kojih su 3 veće od 500 milijuna eura

'Transakcija je, od objave do zatvaranje knjige narudžbi privukla oko 180 najkvalitetnijih investitora uz razvijenu geografsku diversifikaciju (Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo/Irska, Austrija, Švicarska, Francuska, Španjolska, Danska, SAD, države srednje i istočne Europe, zemlje Beneluksa, Južne Europe i dr.). To je rezultiralo značajnim proširenjem globalne podrške ulagača u hrvatske vrijednosnice, što je prikazano izrazitim udjelom međunarodnog sudjelovanja koje čini 80% konačne knjige narudžbi.

Navedeno je u konačnici omogućilo postizanje:

• Negativne premije za novo izdanje: minus 3 bps (tzv. „bazni bodovi“ - ovdje -0,03%)

• Najmanja kamatna premija koju je Republika Hrvatska ikada postigla u izdanju obveznica u eurima

• Prvo izdanje 10 godišnjih obveznica u eurima uz kamatnu premiju nižu od 100 bps', priopćeno je iz Ministarstva.