ključni projekt

[VIDEO] Pogledajte kadar po kadar kako su se odvijali radovi na gradnji Pelješkog mosta

28.07.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Pelješki most u srijedu bi trebao biti spojen podizanjem 165. segmenta čelične konstrukcije. Most dugačak 2,4 kilometra od Komarne do Brijeste konačno će povezati hrvatski teritorij u jednu cjelinu

San o povezivanju Hrvatske traje desetljećima, a rasplamsavao se godinama, da bi u veljači 2017. Vlada usvojila odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, koja je vezana za izgradnju Pelješkoga mosta, projektnu dokumentaciju i sufinanciranje sredstvima Europske unije. Ta je odluka bila preduvjet za realizaciju ključnog projekta koji će obilježiti iduće godine.

No i prije toga, još u svibnju 2013. godine, Europska komisija naručila je predstudiju izvodljivosti koja je pokazala da je Pelješki most najbolje rješenje kako bi se povezao jug Hrvatske s ostatkom države.

Hrvatske ceste još su 2016. objavile dokument po kojemu su do 2022. godine predviđene četiri faze projekta koje uključuju izgradnju pristupnih cesta mostu, izgradnju samog mosta Pelješac, izgradnju dionice ceste na Pelješcu (relacija Zaradeže - Prapratno) i izgradnju tzv. stonske obilaznice (relacija Đonta - Doli).

U siječnju 2018., od pristigle tri ponude na natječaju za gradnju mosta, Hrvatske ceste objavljuju da je za sklapanje ugovora o javnoj nabavi odabrana ona zajednice ponuditelja: China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultants Co. Ltd., CCCC Second Highway Engineering Co. Ltd. i CCCC Second Harbour Engineering Co. Ltd., s cijenom ponude u iznosu od 2,081 milijarde kuna bez PDV-a te rokom dovršetka radova od 36 mjeseci.

Krajem srpnja, točnije 31. srpnja 2018. Kinezi su uvedeni u posao i službeno su počeli radovi na Pelješkom mostu nakon što je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić u Stonu predstavnicima tvrtke izvođača predao svu dokumentaciju. Otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao.

Pogledajte kako su se od tada odvijali radovi.

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell