67648 jedinica

Gradska knjižnica Rijeka: U rujnu pakiranje prvih knjiga za selidbu u 'Benčić'

16.08.2023 u 15:27

Bionic
Reading

Središnji odjel 'Filodrammatica' Gradske knjižnice Rijeka bit će zatvoren početkom rujna, i kreću pripreme za preseljenje i rad nove knjižnice u Art-kvartu 'Benčić', prvoj pravoj središnjoj riječkoj knjižničnoj zgradi, izvijestili su iz gradske uprave Rijeke

Knjižničari će spakirati 67648 jedinica građe 'Filodramatice', koja će potom biti prevezene do nove zgrade u Art-kvartu 'Benčić', a prva slaganja očekuju se tijekom jeseni.

Tada će biti zatvoren samo odjel 'Filodrammatice', a ostale lokacije riječke Gradske knjižnice, među kojima Središnji odjel 'Palača Modello', nastavit će s radom.

Kako ističu iz gradske uprave, jedan od osnovnih ciljeva složenog procesa je umanjiti ograničenu pristupačnost knjiga pa će se sve odvijati postupno i promišljeno.

Stoga će nakon 'Filodrammatice' biti zatvorena i 'Palača Modello', potom i Narodna čitaonica, dok se kvartovski ogranci neće seliti, ostaju na svojim lokacijama.

Do otvaranja nove knjižnice, svi članovi Gradske knjižnice mogu posuđivati knjige kao i do sada, sa članskom iskaznicom u ostalim odjelima i ograncima, kažu iz knjižnice.

U Art-kvartu 'Benčić', u bivšoj pogonskoj zgradi tvornice cigareta i tvornice motora, tzv. t-objektu je složenom renovacijom nastala prva prava knjižnična zgrada Gradske knjižnice Rijeka. Na gotovo pet tisuća kvadrata i na četiri etaže bit će smješteni dosadašnji odjeli 'Filodrammatice', 'Palače Modello', Narodne čitaonice i upravno-organizacijske službe.

Uz njih, u novoj knjižnici nastaje i prvi odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka te suvremeni sustav samostalnog zaduživanja i razduživanja knjiga.

Gradska knjižnica Rijeka će uz Dječju kuću s Dječjim odjelom 'Stribor', Palaču šećerane - Muzej Grada Rijeke te Muzej i moderne i suvremene umjetnosti činiti središnji dio revitalizacije ex-industrijskog područja 'Benčić“ i pretvaranja u dinamično područje kulture, stvaralaštva i učenja, ističu iz riječke gradske uprave.