AKVARELI, CRTEŽI I GRAFIKA 19. I 20. ST.

Izložba 'Zbirka u retrovizoru' približava jednu zbirku Moderne galerije

29.09.2020 u 21:20

Bionic
Reading

Na izložbi 'Zbirka u retrovizoru' bit će predstavljen izbor umjetničkih radova iz velike Zbirke akvarela, crteža i grafike 19. i 20 st. Moderne galerije i tako približiti posjetiteljima tu atraktivnu, pomalo zaboravljenu i zapostvaljenu zbriku u odnosu na ostale umjetničke zbirke

Autor izložbe Klaudio Štefančić, kustos i voditelj Zbirke crteža i grafike Moderne galerije, koncipirao je izložbu u pet diskurzivnih cjelina - Modernom dobu moderna umjetnost, Putnici, Svjedoci, Ženski pogled i Tamo i opet natrag. Izloženo je šezdesetak radova iz te bogate zbirke nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti koja broji više od 3800 muzejskih predmeta.

Dobro koncipirana izložba otvara jesensku izložbenu sezonu

O potankostima ove izložbe govorili su u utorak na konferenciji za medije ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi i autor Klaudio Štefančić.

Ravnatelj Franceschi istaknuo je kako je riječ o dobro koncipiranoj izložbi kojom Moderna galerija otvara jesensku izložbenu sezonu, a i nastupna je izložba novoga kustosa Moderne galerije Klaudija Štefančića.

Smatra kako će izložba približiti posjetiteljima tu zbirku Moderne galerije koja je, kako je rekao, pomalo zaboravljena i zapostavljena u odnosu na ostale galerijske zbirke.

Franceschi je podsjetio da je, po preuzimanju dužnosti ravnatelja, najavio promjenu strategije ali je, objasnio je, potres koji je Zagreb pogodio u ožujku ove godine, utjecao na planove i u smislu vremenske realizacije.

Izvijestio je kako je dosad obnovljena prva etaža Moderne galerije pa je ona tako jedan od rijetkih muzejskih prostora u središtu grada u kojemu se mogu održavati izložbe. Franceschi je objasnio da će se tako, primjerice, u skladu s predloženim promjenama, u zapadnom krilu prve etaže galerije održavati izložbe na kojima će se predstaviti pojedine zbirke Moderne galerije po ključu kustoskog odabira. Siguran je da to daje beskrajne mogućnosti, pa će tako, najavio je, moći gostovati i kustosi iz drugih galerija i muzeja, uz uvjet da na izložbi bude 85 posto do 90 posto artefakata iz zbirka Moderne galerije.

Pet diskurzivnih cjelina

Autori čija će djela biti izložena su - Dubravka Babić, Ljubo Babić, Vladimir Becić, Marijan Detoni, Marta Ehrlich, Ivo Friščić, Oton Gliha, Slava Gvozdić, Željko Hegedušić, Drago Ivanišević, Oton Iveković, Nives Kavurić-Kurtović, Slavko Kopač, Sonja Kovačić Tajčević, Miroslav Kraljević, Ante Kuduz, Ferdinand Kulmer, Vjera Lalin, Antun Masle, Karlo Mijić, Antun Motika, Omer Mujadžić, Edo Murtić, Zoran Mušič, Vjekoslav Parać, Oton Postružnik, Josip Račić, Vanja Radauš, Arsen Roje, Branko Ružić, Đuro Seder, Slavo Striegl, Frane Šimunović, Slavko Šohaj, Sava Šumanović, Miroslav Šutej, Đuro Tiljak, Goran Trbuljak, Marijan Trepše, Drago Trumbetaš i Milivoj Uzelac.

Kustos Štefančić govorio je o koncepciji izložbe koja se sastoji od pet diskurzivnih cjelina. Objasnio je da prva cjelina skreće pozornost na topose umjetničkoga modernizma, osobite one koje pripadaju prošlome stoljeću, a među njima su najpoznatiji motivi velegradske svakodnevice - dokolica, šetnja i boravak na javnim površinama ulice ili parka.

Druga cjelina je pak povezana s okretanjem leđa životu velegrada i preobrazbi putovanja u ekonomsku granu turizma, treća je ispunjena djelima koja se referiraju na povijesne događaje. Četvrta cjelina posvećena je položaju žena u umjetničkom stvaralaštvu i poziv je na dijalog u tom još patrijarhalom društvu, a peta je usredotočena na tipične umjetničke probleme i prvi je znak onoga što, kako je rekao Štefančić, danas zovemo postmodernizmom.

Izložbe u Modernoj galeriji

Izložba "Zbirka u retrovizru" bit će otvorena od danas do 15. siječnja iduće godine, a u Modernoj galeriji u tijeku je i izložba "Damir Mataušić, Kritička retrospektiva, 1974. - 2020.".

Ravnatelj Franceschi najavio je da će u studenome u Modernoj galeriji biti otvorena izložba Lovre Artukovića na kojoj će, u suradnji s Umjetničkim paviljonom, biti premijerno predstavljen umjetnikov novi ciklus.

U prosincu će pak biti održana izložba "Jerolim Miše: Od buntovnika do barda", a u Studiju Moderne galerije "Josip Rači" u tijeku je izložba Ane Vivoda "Komadići jutra", krajem listopada i početkom studenoga održat će se izložba Saše Četkovića "Maksimir prije Maksimira", u drugome dijelu studenoga izložba "Slike" Ota Antoninija, a u prosincu samostalna izložba Line Franko.