U SPLITU

Na 24. Marulićevim danima predstave iz pet zemalja

27.02.2014 u 13:32

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta 24. Marulićevim danima, koji će se održati u Splitu od 21. do 28. travnja bit će izvedeno deset predstava u produkciji isto toliko kazališta iz pet zemalja

Nastupit će kazališta iz: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Obale Bjelokosti, Slovenije i Srbije, odlučeno je to na sastanku festivalskog vijeća, održanog u Zagrebu u Ministarstvu kulture, koje je prihvatilo izvješće izbornika Darka Lukića i njegov prijedlog predstava, priopćio je splitski HNK koji je organizator Marulićevih dana.

Kako se navodi u priopćenju, za ovogodišnji festival 29 kazališta iz Hrvatske i inozemstva prijavilo je 34 dramske produkcije nastale na osnovu hrvatskih dramskih tekstova od kojih je ovogodišnji izbornik Darko Lukić za izvođenje je predložio, a festivalsko vijeće prihvatilo deset.

Tako će se na programu Marulićevih dana naći dvije izvedbe 'Glorije' Ranka Marinkovića - ona Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik te Istarskog narodnog kazališta iz Pule. Mestno gledališče ljubljansko izvest će 'Adama i Evu' Miroslava Krleže, splitski HNK predstavu Dine Pešuta 'Pritisci moje generacije', a Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba 'Svećenikovu djecu' Mate Matišića

Beogradsko dramsko pozorište nastupit će s predstavom Ivora Martinića 'Moj sin samo malo sporije hoda', zagrebački HNK s predstavom Tomislava Zajeca 'Trebalo bi prošetati psa', Novo kazalište Zagreb i Mini teatar Ljubljana izvest će tekst Olje Lozice 'Sada je zapravo dobro', a mostarski HNK 'Chick Lit' Damira Šodana

Compagnie Yeyotheatre Abidjan iz Obale Bjelokosti izvest će predstavu 'Snajper' Damira Karakaša nastalu u koprodukciji s Novim kazalištem Zagreb i Mini teatrom Ljubljana.

Lukić je rekao kako je program sastavio po kriteriju kvalitete predstava, dajući prednost praizvedbama dramskih tekstova suvremenih hrvatskih dramskih pisaca, poštujući i prigodne projekte nastale u povodu obljetnica Miroslava Krleže i Ranka Marinkovića.

'U takvom pristupu i odabiru, odlučio sam se za tri projekta domaće dramske klasike po dramama Marinkovića i Krleže, koje držim izuzetno kvalitetnim i vrijednim suvremenim postavama hrvatske dramske baštine. Pritom se u tom segmentu nalaze dvije potpuno različite postave istog dramskog teksta, kao primjeri izvanredno zanimljivih režijskih postava i izvrsnih glumačkih postignuća na istom predlošku u posve različitim estetskim čitanjima i kazališnim pristupima', objasnio je Lukić.

Lukić je u dijelu festivala koji je posvećen suvremenom dramskom tekstu, kako je pojasnio, izabrao sedam predstava napravljenih po novijim dramskim tekstovima suvremenih hrvatskih dramskih pisaca.

'Riječ je u prvom redu o onim dramskim tekstovima koji se suočavaju s aktualnim problemima naše suvremenosti, u rasponu od različitih oblika socijalne isključenosti, preko posttraumatskog sindroma, generacijske izgubljenosti, složenih obiteljskih odnosa, do društvenog nasilja, manipuliranja tuđim sudbinama i masovne obmane kao oblika društvene dominacije', rekao je Lukić.