REVITALIZACIJA ZATVORA

Novo lice spavaonica i dnevnog boravka ženske kaznionice u Požegi

17.09.2018 u 10:33

Bionic
Reading

Umjetnice Monika Meglić, Ana Ratković Sobota, Vida Meić i Melinda Šefčić, koja je ujedno i autorica projekta, izvele su likovne intervencije u Kaznionici i zatvoru u Požegi, a cilj ovog projekta nazvanog Uzorna Kaznionica bio je estetizacija i revitalizacija zatvorskog prostora

Cilj ovog projekta, ističe se, unaprjeđenje je kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenica, stvaranja nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline, a estetizirao se cijeli kat s naglaskom na umjetničke intervencije izvedene u tri spavaće sobe i dnevnom boravku na drugom katu ženske kaznionice.

  • +18
Likovne intervencije u Kaznionici i zatvoru u Požegi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Uzorna kaznionica projekt je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, financiran od strane Ministarstva Pravosuđa, a započeo je s provedbom sredinom travnja i trajat će do kraja ove godine. Likovne intervencije samo su jedan aspekt ovog projekta, u tijeku su i radionice koje uz integraciju i participaciju zatvorenica vode Mia Maraković i Martina Miholić. Izvedbu projekta prati i i istraživačka komponenta, dok će rezultati projekta, uz proširenu listu govornika biti predstavljeni na javnom izlagačkom skupu te popratnim katalogom krajem godine.