4. - 23. svibnja

Otvara se izložba 'Paralelni putevi' Dubravke Rakoci

03.05.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Otvorenje izložbe 'Paralelni putevi' Dubravke Rakoci održat će 4. svibnja u Galeriji MH s početkom u 19 sati. Izložbu možete posjetiti do 23. svibnja, radnim danom od 13 do 19 sati se subotom od 11 do 13 sati

Dubravka Rakoci nesumnjivo je jedinstvena pojava na hrvatskoj likovnoj sceni, čiji svaki slikarsko-ambijentalni projekt dolazi kao rezultat jedne nadasve sofisticirane, a k tome još i apsolutno osviještene vizualne kulture.

"Umjetničko stvaralaštvo Dubravke Rakoci na svakog će vizualno osviještena recipijenta nužno ostaviti ambivalentan utisak radikalna redukcionizma s jedne te gotovo neiscrpne slojevitosti s druge strane. Spomenuti se redukcionizam ispoljava posredstvom najosnovnijih formalnih aspekata, koji u slučaju ove nadasve lucidne, dosljedne i samosvojne autorice podrazumijevaju elementarni oblik kruga te ekskluzivno monokroman tretman površine platna.

S druge pak strane, univerzalna simbolika kruga u sinergiji s umjetničinom prepoznatljivom strategijom prilagođavanja zatečenim prostornim gabaritima doista će predstavljati više nego plodnu platformu za obilje problemski intoniranih interpretacija i reinterpretacija. Riječ je, zapravo, o svojevrsnim slikarskim ambijentima, jer Dubravka Rakoci neprijeporno jest slikarica, a njezin pristup slikarstvu te način kako ga upražnjava posve jasno potvrđuju tezu da ambijentalna umjetnost u najvećoj mjeri generira iz slikarskog promišljanja. Dubravka Rakoci nesumnjivo je jedinstvena pojava na hrvatskoj likovnoj sceni, čiji svaki slikarsko-ambijentalni projekt dolazi kao rezultat jedne nadasve sofisticirane, a k tome još i apsolutno osviještene vizualne kulture, kako u predgovoru izložbi", navodi kustos Vanja Babić.

Dubravka Rakoci (Zagreb, 1955.) diplomirala je 1979. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Raula Goldonija. Izlaže od 1979., a od 1980. bavi se i grafičkim dizajnom. Od 1993. do 1998. predavala je grupu likovnih predmeta na Školi za tekstil, kožu i dizajn. Kao umjetnička direktorica Školske knjige djelovala je do 1998. do 2009., a od 2007. do umirovljenja kao voditeljica likovne redakcije u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj rad dobila je "Nagradu sedam sekretara SKOJ-a" (1984.) i Vjesnikovu nagradu "Josip Račić" (1995.)