Rijeka

Tjedan dobre dječje knjige od 17. do 23. travnja

12.04.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Na programu ovogodišnjeg Tjedna dobre dječje knjige u Rijeci od 17. do 23. travnja bit će više od 50 događanja, najavljeno je iz Gradske knjižnice Rijeka, organizatora manifestacije

Riječ je o najvećoj manifestaciji dječje čitateljske kulture u riječkoj regiji.

Tema ovogodišnjeg Tjedna dobre dječje knjige je - "kopanje". Kako ističe riječka Gradska knjižnica, "kopanje je već četiri godine svakodnevica u ključnim projektima GKR vezanim uz gradnju nove zgrade knjižnice i njezina okoliša u kompleksu Benčić". No, kopanje se kao metafora ili radnja isprepliće s čitateljskim životima, poput kopanja po policama knjižnice u porazi za dobrom knjigom, kopanju podataka iz knjiga ili kopanju temelja, kao što su oni buduće knjižnice.

Tjedan dobre dječje knjige u Rijeci i ove godine, kroz kreativno korištenje knjige i priče, samostalnu kreativnost djece, stvaranje konteksta za kulturu čitanja i knjiga - promiče čitanje kao zabavni element svakodnevice.

Program Tjedna dobre dječje knjige počinje 17. travnja sadnjom stabla murve ispred Dječje kuće. Uz murvu će se zakopati vremenska kapsula u kojoj će se pohraniti uspomene dosadašnjih izdanja manifestacije. Otvorit će se za 20 godina, 20. travnja 2043. godine, kažu organizatori.

Na programu izložbe, gostovanja autora ...

U programu su i Izložba radova ilustratorice Hane Tintor, radionice pisanja priča, pričaonica na ukrajinskom i hrvatskom jeziku, igra lov na zagonetke knjiških moljaca, demonstracijsko upoznavanje čitateljskog svijeta slijepih i slabovidnih, radionica arhitekture za djecu te niz drugih radionica i igara.

Gostovat će autori poput Jelene Pervan, Bruna Mezića i Ines Marciuš Kruljac, koji će predstaviti svoje nove dječje naslove.

Sudjelovanje u događanjima je besplatno, ali se treba prijaviti.

Partner Gradskoj knjižnici Rijeka u programskoj realizaciji je Školska knjiga te će na štandu u prizemlju Dječje kuće predstaviti svoja izdanja.

Manifestacija se održava od 2012. godine udružujući niz društvenih aktera koji rade na kulturi čitanja djece, a od 2021. baza joj je u Dječjoj kući u kojoj se nalazi dječji odjel Gradske knjižnice Rijeka "Stribor".