ZBOG SPLITSKOG ŽNJANA SVAĐA U STRUCI

Fabijanić objasnio zašto prezire javne natječaje i napao mlade kolege

31.03.2017 u 20:14

Bionic
Reading

Nakon što se profesor zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta i ugledni arhitekt Nenad Fabijanić našao na udaru Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) zbog izrade programskih smjernica za uređenje splitskog Žnjana bez javnog natječaja, sam Fabijanić - inače bivši dugogodišnji predsjednik UHA-e - odgovorio je poduljim javnim pismom u kojemu je vlastite kolege arhitekte optužio za 'neznanje, neiskustvo ili svjesne manipulacije', a novinare za 'kreiranje otrcanog i žutog medijskog polja' te 'kontaminaciju rasprave o urbanističko-arhitektonskim temama'

Udruženje hrvatskih arhitekata prošlog tjedna upozorilo je da je javni natječaj za Žnjan društvena, strukovna, moralna i pravna obveza te da je ovakav način uređenja najvećeg kupališnog prostora na Jadranu problematičan i nelegitiman. Isti stav zauzelo je i splitsko Gradsko vijeće odbacivši Fabijanićeve programske smjernice, koje su trebale poslužiti kao podloga za izradu urbanističkog plana, pogotovo nakon što je otkriveno da je splitskim GUP-om propisano raspisivanje javnog natječaja prije izrade samog plana.

Posao vrijedan 190 tisuća kuna Arhitektonskom fakultetu iz Zagreba povjerio je gradonačelnik Ivo Baldasar, nakon što su to odbili splitski fakultet i Društvo arhitekata Splita.

U svom poduljem javnom pismu Nenad Fabijanić se pita 'gdje su bili autoriteti strukovnih udruženja i apeli za provedbom urbanističko-arhitektonskog natječaja' kada je žnjanski plato nasipan koncem devedesetih', no i tvrdi da mu 'ne pada na pamet komentirati interpretaciju procedure', odnosno činjenicu da je natječaj danas svejedno propisana obveza, dok za UHA-u na nekoliko mjesta tvrdi da ona de facto ne postoji.

'Ne bih se medijski prepucavao s gospodinom Fabijanićem, posebno na temelju ovog otvorenog pisma koje je zapravo koktel emocija. Meni kao građaninu, arhitektu i predsjedniku Društva arhitekata Splita u ovoj prilici najvažnije je da su Split i arhitektonska struka na dobitku. Medijske žalopojke i sukobi taština me ne zanimaju', kazao je za tportal predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela, ne želeći ulaziti u daljnju polemiku s Fabijanićem.

'Nažalost, nije uvjerljivo kad se spomenuti kritičari pozivaju na autoritet i moral. Razuvjeriti bi me morali temeljitom analizom natječajne prakse. Što se Splita tiče, valjalo bi pridodati i analitičke tablice, koje bi objektivno pokazale koliko je tih natječaja realizirano, a koliko nije realizirano. Tada bi se pokazalo da pretežu nerealizirani natječaji, a vidjeli bi se i stvarni razlozi postnatječajnih deformacija projekata, zašto im se nameću prilagodbe u ime takozvane racionalizacije, najposlije i koliko je u to utrošeno vremena i živaca. Valjalo bi razotkriti uglavnom skrivene aktere koji stoje iza takvih postnatječajnih igara', piše Fabijanić.

Podsjećajući na svoj javni stav otprije četiri godine, kada je kazao da se 'protivi ekskluzivnoj obvezi raspisa arhitektonskih natječaja koja se nameće svugdje i svima' te čestoj manipulaciji nejasnim zakonskim propisima, zagrebački arhitekt piše da se 'na ovim prostorima natječaji već odavno ne raspisuju zbog viših ciljeva ili dometa arhitekture'. Istovremeno, tvrdi, mnogi natječajni programi nestručno su strukturirani i sumnjivo verificirani, često i od onih koji na natječajima nikada nisu sudjelovali, dok sumnjivo delegirani članovi ocjenjivačkih sudova 'po zadatku ili funkciji' nemaju autoritet i stručnu razinu.

'Danas svatko može raspisati arhitektonski natječaj, pa tako i manipulirati svim elementima, fazama i konačnim rezultatima, i zato pozivanje na strukovni moral zovem 'demagogijom'. Raspisivati natječaje, za raspisivača i provoditelja danas znači kontrolirati proces, u svim fazama diskretno ponešto naplatiti i dakako profitirati', smatra Fabijanić. Potom žestoko napada Udruženje hrvatskih arhitekata i Društvo arhitekata Splita:

'U 'moje' vrijeme i u kontinuitetu, Udruženje hrvatskih arhitekata bilo je statutarno organizirano s izabranim autoritetima i stručnim tijelima. Od prosinca prošle godine UHA djeluje bez predsjednika(ce), bez dva dopredsjednika (dali ostavke), s iskustvom propale izborne skupštine UHA-e (bez predsjedničkog kandidata), ali s 'Predsjedništvom' sklepanim od predsjednika regionalnih udruženja. Ta i takva grupacija, predvođena predsjednikom Društva arhitekata Splita (DAS), pokreće hajku, stavovi se usuglašavaju telefonom i proglašava se da ona javno zastupa sve arhitekte. Pisma i objave ne potpisuju funkcionari imenom i prezimenom nego se navodi samo naziv organizacije. Očito im odgovara stanje trenutne levitacije i mogućnost orkestrirane uzurpacije. Izgubivši jedinstveni, nekad logični autoritet nad strukovnim nagradama, raspisom natječaja i izdavaštvom, UHA se već duže vrijeme zajedno s kooptiranim sumišljenicima iz drugih profesija ne bavi svojom misijom, nego osobnom afirmacijom pojedinaca – bez dijaloga, provjere i prilično nepristojno', piše Fabijanić.

'Mladim arhitektima' poručuje i da ga njihovo mišljenje o njegovim smjernicama za Žnjan jednostavno ne zanima te im još preporučuje da 'višak energije ostvare na studentskim natječajima, radionicama, putovanjima, pozivom i suradnjom s iskusnijim timovima i učiteljima'.

'Moj projekt ponosno stiže s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i odnedavno trajno lebdi nad perspektivom i prašinom novih žnjanskih zabluda', poetski zaključuje Fabijanić.