jubilarno izdanje

ZagrebDox: Podsjetnik na najbolje u 20 godina po izboru kritičara

25.03.2024 u 13:29

Bionic
Reading

Jubilarni, 20. ZagrebDox, koji će se održati od 14. do 21. travnja u Kaptol Boutique Cinema, bit će prilika da se pogleda neke od dosadašnjih najboljih filmova po izboru članova Hrvatskog društva filmskih kritičara, koji govore o svijetu u kojem živimo i koji promatramo kroz ZagrebDox

Prvi pobjednik ZagrebDoxa, filmski triptih finske redateljice Pirjo Honkasalo 'Tri sobe melankolije' kao 'svoj' odabrao je doajen hrvatske filmske kritike Nenad Polimac, dok je njegov kolega mlađe generacije Stipe Radić izdvojio 'Snimateljicu' Kirsten Johnson.

Iva Rosandić odlučila se za film 'Heart of a Dog' jedne od najznačajnijih eksperimentalnih performerica 20. stoljeća, skladateljice i pionirke elektroničke glazbe Laurie Anderson, Višnja Vukašinović za opservacijski dokumentarac 'Buffet Željezara' Gorana Devića, a Ivan Žaknić za eksperimentalno-dokumentarni triler 'Dubina dva' Ognjena Glavonića.

Posljednji u toj sekciji izabrao je Nenad Puhovski - 'Bijeli dijamant' Wernera Herzoga, prvi dokumentarac prikazan na ZagrebDoxu, 21. veljače 2005. godine u Kinu Europa. Bila je to prva HD digitalna projekcija u Hrvatskoj za koju se po projektor išlo u Švicarsku, bio je toliko velik da nije stao u projekcijsku kabinu već samo u gledalište, podsjeća se u najavi.

Zanimljivi dokumentarni naslovi Glazbenog globusa

ZagrebDoxov program Glazbeni globus dovodi na filmska platna Joan Baez, kultni The Birthday Party Nicka Cavea, Yu Grupu, Srđana Gina Jevđevića i Ryuichija Sakamota.

'Grandpa Guru' Silvija Mirošničenka je portretni dokumentarac koji prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, glazbu i umjetnost njihovog pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića.

U filmu se prati njegovo duhovno putovanje u potrazi za identitetom, odlazak iz ratnog Sarajeva u Seattle, gdje upoznaje Nirvaninog Krista Novoselica i Jellu Biafru iz Dead Kennedysa.

'Pobuna u raju' govori o usponu, pitanjima nadahnuća, kreativnosti, ovisnosti, slave, međuljudskih sukoba, odnosa između kreativne vizije i samouništenja, uz ekskluzivne i iskrene intervjue, bogatu i nikada viđenu arhivu australskog benda The Birthday Party.

Redateljski trojac Navasky, O'Boyle i O'Connor donosi iskren, ispovjedni dokumentarni film legendarne kantautorice i aktivistkinje Joan Baez koja u njemu pokušava uhvatiti (s)misao svog života, rada i osobnih privatnih posrtaja koje je vješto skrivala od javnosti.

Manje razvikan, no podjednako utjecajan bio je japanski skladatelj, pijanist i glazbeni inovator koji se u svom koncertnom filmu 'Ryuichi Sakamoto/Opus redatelja' Nea Sore oslanja na ono najznačajnije: svoju glazbu. Najpoznatiji je po Oscaru za Bertoluccijev film 'Posljednji kineski car' te suradnjama s Almodovarom, Stoneom, de Palmom, Oshimom.

U dokumentarac 'Yu Grupa - Trenutak sna' Darka Lungulova stalo je 80 godina života, šezdesetak godina sviranja, pola stoljeća Yu Grupe i 45 godina bivše države, kažu sa ZagrebDoxa. Film je to o rokenrol grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je ujedno i priča o jednoj obitelji, o braći Jelić koji se rađaju i odrastaju s novom Jugoslavijom, dodaju.