ONI TREBAJU NAŠU LJUBAV

Udruge i volonteri mole za pomoć!

31.12.2015 u 14:34

Bionic
Reading

Horor i zlostavljanje pasa u Međimurju još uvijek nisu gotova priča, a neki su već zaboravili na nju

Poslije prve objave u medijima, 6. prosinca, udruge i zaštitari bez svojih skloništa preuzeli su na sebe skrb o 34 pasa. Predstavnik Roma Kristijan Balog i Udruga mladih Roma u suradnji s Azilom Prijatelji Čakovec, Udrugom za dobrobit i zaštitu životinja Indigo, Udrugom Happy End Pazin, Noinom arkom te Udrugom Rina zaštitara Blanke Capić, Mire Banković i Vedrane Ožegović među prvima su krenuli u akciju spašavanja pasa.

U 12 romskih naselja nalazi se preko 2000 pasa, a najvažnije je pobrinuti se za najbolesnije i najugroženije. U kratkom vremenu održan je sastanak sa županom i predstavnicima svih udruga za zaštitu životinja te je dogovorena daljnja akcija i nadasve potrebna edukacija djece u školama.

Nakon prve buke medijski i politički je nastalo zatišje, no udruge i volonteri i dalje rade te se nesebično trude izvući što veći broj pasa, no bez pomoći svih ljudi iz Lijepe Naše, pa i šire, to neće biti izvedivo.

Do sada je izvučeno sveukupno 104 pasa. Većina ih je teško bolesna, neuhranjena, dehidrirana, sa slomljenim udovima, potrganim zubima, no svi ti psi koji su preuzeti pokazuju veliku zahvalnost pa udruge mole dobre duše da se jave kao privremeni udomitelji ili da udome neku od tih napaćenih životinja, pomognu na bilo koji način.

Danas je Aleksandra Hampamer, voditeljica čakovečkog skloništa za životinje Prijatelji, bila s članovima udruga u romskih naseljima, pa donosimo njezin osvrt:

'Riječima je teško opisati kako se osjećate kad ste tamo i kad morate birati kome ćete pomoći, a koga ćete ostaviti. Ovo na prvoj slici je 'teško bolestan pas' - tako su nam rekli kad smo išli do mjesta na kojem je ležao. Sami ga ne biste nikada pronašli. On je živi kostur prekriven ranama, a tako će završiti 50 posto pasa u naselju jer toliko njih već ima uznapredovalo stanje šuge. Ne znam možete li zamisliti kako izgleda polagana smrt od gladi na jednom ovakvom mjestu između dva zida... Suze mi teku dok ove pišem jer kad si tamo, onda si robot, emocije navrnu tek kasnije... On ili ona, ne znamo još spol, otišao je na skrb u udrugu Sedma od Devet u Zagreb, a Snoopy iz Pule preuzeo je 37 pasa (štence i njihove mame), mi smo pokupili malenu kujicu kojoj je jedna nožica odsječena i koja također ima šugu te jednog odraslog psa. Sutra se moramo vratiti po štence koji su ispod starog kombija i do kojih danas nismo mogli doći. I trebamo domove za njih jer naš je azil popunjen do zadnjeg mjesta. Ljudi, pokrenite se, drugi su tjedan najavili snijeg.

Oni nemaju zaklon, oni nemaju kućice, oni nemaju redovitu hranu i svi su u stanju konstantnog svraba 24 sata na dan. Ovo ne može riješiti nekoliko pojedinaca, ovo ne može riješiti nekoliko udruga, za ovo cijela Hrvatska treba stati na noge. Bojite se udomiti šugavog psa? Udomite nekog iz našeg, čakovečkog azila i otvorite tako mjesto za nekog bolesnog o kojemu ćemo se onda mi brinuti do ozdravljenja i udomljenja. Ovaj ću post potpisati svojim imenom i prezimenom, ne zato da istaknem svoju zaslugu za ovo što radimo jer mi to uopće nije važno, nego zato da vas osobno zamolim da otvorite vrata svojih domova, da otvorite svoja srca i da nam pomognete. Ono tamo je horor', riječi suAleksandre Hampamer, voditeljice čakovečkog skloništa za životinje Prijatelji.

Više informacija o spašavanju pasa iz romskih naselja može se dobiti na Facebooku.