SAMOZATAJNE LJUBIMICE

Uvijek možemo naučiti nešto novo o mačkama

24.08.2016 u 19:14

Bionic
Reading

Mačke su čarobna stvorenja i zato nas uopće ne čudi da nas još uvijek uspijevaju iznenaditi

Šutljive operne pjevačice

Mačke u prirodi nemaju naviku često se glasati, no one koje žive uz ljude, kupe i njihove brbljave navike. Ono što je prilično zanimljivo je da su sposobne napraviti više od 100 različitih zvukova. Psi, na primjer, mogu napraviti samo oko deset.

Turbo jezik

Mačke piju plazeći jezik i svijajući ga prema dolje, no zapravo kupe tekućinu sitnim izbočenjima na njemu. Čak ni to nije ono što je najzanimljivije. Ljudsko oko zapravo nije dovoljno brzo da vidi točno što se događa kad mačka pije. Inženjer s MIT-a Roman Stocker iz tog je razloga napravio specijaliziranu kameru koja snima stvari u pokretu, u 120 sličica u sekundi. Rezultate je objavio krajem 2010. u časopisu Science.


Brze su, spretne i snažne

Mačke imaju više kostiju u kralješnici nego ljudi. Zahvaljujući tome i mišićima koji su znatno jači nego naši, mačke su savršeni lovci na kratke staze.

Mačke mogu postići brzinu od čak 50 kilometara na sat, no samo na nekoliko metara. To je još uvijek savršeno dostatno za te spretne grabežljivice.

Plavooke princeze

Sve mačkice i mačići rađaju se s plavim očima. To je zbog toga što melanin koji određuje boju očiju još nije potpuno aktivan kod dolaska na svijet.

Kad male bebe prvi put otvore oči, ultraljubičasto svjetlo aktivira melanin u zjenicama. Mačke mogu imati bilo koju boju očiju.

Nemaju osjećaj za slatko

Mačke ne mogu osjetiti slatkoću pa ih takva hrana ne privlači, no iz znatiželje će kušati gotovo bilo što. Većina mačaka također ne podnosi najbolje laktozu pa im zbog toga nije pametno davati kravlje mlijeko.