uživajte u šarenilu

Pravi je trenutak: Ovo predivno cvijeće posadite u svibnju te uštedite vrijeme i novac

05.05.2024 u 20:45

Bionic
Reading

Trajnice koje raskošno cvatu i nisu zahtjevne za održavanje pun su pogodak u svakom vrtu. Izdvojili smo one najljepše koje se sade u svibnju

San svakog posvećenog vrtlara ispunjavanje je vrta predivnim šarolikim cvijećem, a koje će iz dana u dan do kraja ljeta oplemenjivati okućnicu. Kako ovakvo uređenje ne bi bio 'skup sport', birajte očaravajuće trajnice kojima ćete uštedjeti i vrijeme i novac.

Stručnjaci naglašavaju da je tajna dugotrajno lijepog i nezahtjevnog vrta upravo u sadnji trajnica uz koje nećete morati razbijati glavu (i novčanik) odabirom novog cvijeća svakog proljeća.

Kako biste odabrali one najpogodnije, pronašli smo pet vrsta koje uz pravilnu njegu mogu živjeti i do 50 godina.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Božur

Otporni božuri među najdugovječnijim su trajnicama jer mogu desetljećima rasti. Raskošni cvjetovi i bujno zeleno lišće garancija su vizualnog užitka, ali i odlična prilika za pravljenje prekrasnih buketa i cvjetnih aranžmana.

Svibanj je odlično doba za sadnju većine vrsta božura, a one se lako uzgajaju bez pretjeranog zalijevanja.

Iris

Predivni irisi ne samo da će u trenu oživjeti cijeli vrt, već su iznimno zahvalni za održavanje. Otporni su na štetočine i bolesti, a uz to ih ne treba često zalijevati. Dolaze u nizu boja te ćete lako pronaći one po svom ukusu i pritom uživati u mnoštvu leptira koje će privući u kasno proljeće i rano ljeto.

Kokotić

Simpatični plavi i ljubičasti kokotići izdvajaju se visokim rastom, zbog čega su popularan odabir u mnogim vrtovima. Najčešće cvjetaju ljeti, a ako se pravilno odrežu, određene sorte imaju još jednu cvatnju u rujnu. Ne treba im puno njege, tek zaštita od štetočina na koje nisu otporne.

Lisičarka

Zvonolik oblik i mnoštvo sitnog cvijeća lisičarke s dobrim razlogom čini favoritom iskusnih vrtlara i vrtlarica te omiljenim cvijećem oprašivača. Posađeni u vlažno i dobro drenirano tlo te postavljeni na sunčano mjesto u vrtu, rast će iz godine u godinu jednakim sjajem.

No sadite ih uz mjeru opreza, jer riječ je o otrovnom cvijeću koje treba držati podalje od djece i kućnih ljubimaca.

Meki primog

Meki primog, poznat i pod nazivom medvedovina, prirodno raste u primorskoj Hrvatskoj te spada u zaštićene vrste. Njegovo bujno zeleno lišće prisutno je cijele godine, a simpatično sitno cvijeće raste s kapicama u ružičastoj, ljubičastoj ili bijeloj boji.

Vrlo je izdržljiv i preživljava u raznim klimatskim uvjetima pa ga možete saditi i na suncu ili u djelomičnoj sjeni, bez puno brige o čestom zalijevanju, a s garancijom višegodišnjeg rasta.