donosimo odgovor

[VIDEO/FOTO] Sedam načina kako možete otkriti dob svoje mačke

01.01.2022 u 16:51

Bionic
Reading

Starost mačke može biti pomalo misterij. Znate koliko ste dugo imali mačku u svom životu, ali možda ne znate koliko je zapravo imala godina kada ste se u nju zaljubili

Srećom, postoji nekoliko savjeta koje vam možemo dati za procjenu prave dobi u mačjim godinama, piše portal Great Pet Care.

Dobne faze mačke

Mačke samo u zatvorenom žive u prosjeku 12-15 godina. Oni koji imaju pristup otvorenom ili žive potpuno na otvorenom imaju kraći prosječni životni vijek od samo 2-7 godina zbog većeg rizika od bolesti, ozljeda, grabežljivaca i prometa.

U različitim razdobljima života mačke zahtijevaju različitu njegu, od hrane i prehrane do vježbanja i igre, čak i učestalost posjeta veterinaru. Faze života mačke mogu se podijeliti u šest kategorija:

Novorođenče

Do 4-6 tjedana starosti, mačići su uvelike ovisni o svojoj majci za gotovo sve svoje potrebe. Negdje oko četvrtog tjedna mačići se obično počinju odvajati. Tijekom ove faze, mamu mačku treba hraniti hranom za mačiće.

Mačić

Jednom kada mačić počne jesti hranu i koristiti nosiljku, ulazi u fazu mačića. Smatraju se mačićima do otprilike 12 mjeseci starosti. Mačićima je potrebno nekoliko ciklusa cjepiva dok ne napune najmanje 16 tjedana. Treba ih hraniti hranom za mačiće najmanje prvih šest mjeseci života ili dok ne budu sterilizirani ili kastrirani, ovisno što je kasnije. Hrana za mačiće posebno je bitna kako bi podržala zdrav rast i razvoj. Mačićima je potrebno puno vremena za igru i interakciju.

Mlada odrasla mačka Od 1-4 godine starosti, mačke su u mlađoj odrasloj fazi života. Ovo im je najbolji dio života. One su aktivne i energične i zadržavaju mnoge od svojih mačića, ali s manje destruktivnih tendencija.

  • +25
Mačići Izvor: Profimedia / Autor: Evgeniy Porokhin / Panthermedia / Profimedia

Mačke se smatraju zrelim odraslim osobama od četvrte godine do negdje desete godine. Upravljanje težinom će vjerojatno postati važno u ovoj fazi života, jer se razina aktivnosti mačaka smanjuje. Odrasle mačke trebale bi ići na provjeru krvne slike svake godine zajedno s godišnjim fizičkim pregledom i svim odgovarajućim cjepivima.

Starija mačka Godine između desete i petnaeste su starije godine za mačku. U ovom trenutku svog života, mačke bi trebale biti hranjene drugačijom hranom i početi posjećivati svog veterinara svakih šest mjeseci. Njihovoj godišnjoj analizi krvi treba dodati i testove krvnog tlaka i urina. Starije mačke mogu zahtijevati posebnu pažnju kod kuće, kao što je grijana posteljina zimi i kutije za smeće s niskim stranama.

Gerijatrijska mačka

Mačke koje žive duže od 15 godina dolaze u gerijatrijsku fazu svog života. Gerijatrijske mačke imaju tendenciju da se kreću sporo i spavaju veći dio dana. Možda će im trebati pomoć pri njegovanju. Koliko je moja mačka stara u ljudskim godinama? Mačke stare različitom brzinom u različitim fazama života. U ranim godinama mačke brzo stare. Prvih šest mjeseci mačjeg života ekvivalentno je starosti od deset ljudskih godina. Do jedne godine starosti, vaša mačka je sada tinejdžer u ljudskom kontekstu, a do dvije godine, mačke imaju oko 24 godine u ljudskim godinama. Nakon druge godine života, svaka godina mačjeg života je ekvivalentna oko četiri ljudske godine. Ovaj kalkulator starosti mačke koristan je vodič za određivanje starosti vaše mačke u ljudskim godinama. Nikad ne pretpostavljajte da je promjena vaše mačke "samo starost". Veterinari kažu da "dob nije bolest". Samo zato što vaša mačka stari ne znači da bi se trebala osjećati nešto manje od najboljeg. Ako primijetite promjenu, neophodno je da vaš veterinar pregleda vašu mačku. Možda postoje jednostavna rješenja ili strategije kako bi vaša mačka mogla uživati u svojim zlatnim godinama, bez obzira na njezinu pravu dob. Ovo je sedam elemenata koji vam mogu pomoći kako biste lakše odredili dob vaše mačke:

Težina

Do otprilike pet mjeseci starosti mačke može se procijeniti prema njegovoj ili njezinoj težini. Mačići dobiju oko kilogram mjesečno, tako da je njihova težina ekvivalentna njihovoj dobi u mjesecima. Na primjer, mačka od četiri kilograma bila bi stara oko četiri mjeseca. Odrasli zubi Mačji zubi mogu dati vrijedne naznake o njihovoj pravoj dobi. Mačići počinju rasti u svojim odraslim zubima u dobi od tri mjeseca, odrasli očnjaci izbijaju sa šest mjeseci, a sve svoje odrasle zube dobivaju s osam mjeseci.

Bojenje zuba, plak i kamenac

Mačke obično počinju razvijati bojenje svojih zuba u dobi od 2 do 3 godine. Čak i mačke s vrlo zdravim, čistim zubima imat će crtu mrlja po sredini svojih očnjaka do tri godine starosti. Što je više mrlja na drugim zubima, mačka je starija. Kako mačke stare, razvijaju se plak i kamenac obično počevši od velikih gornjih pretkutnjaka u samom stražnjem dijelu usta. Do otprilike 2 do 3 godine života primijetit ćete kamenac koji se s vremenom povećava. Starije mačke obično imaju više zubnog kamenca osim ako im zube ne očisti veterinar. Gingivitis (bolest desni) nije koristan pokazatelj dobi jer neke mačke imaju teški gingivitis od vrlo mlade dobi. Vaš veterinar također može procijeniti nešto što se zove omjer pulpa/zub na rendgenskim snimkama zuba kako bi procijenio dob vaše mačke. To je mjera širine šupljine pulpe (gdje su živac i krvna žila zuba) u odnosu na širinu očnjaka (očnjaka). Taj se omjer smanjuje s godinama.

Promjene na oku

Postoji nekoliko promjena u očima koje se javljaju kako mačke dosegnu starije godine, a koje mogu pomoći u procjeni dobi. Lentikularna skleroza (nuklearna skleroza) je normalna promjena starenja. Očna leća počinje imati plavkasti, maglovit izgled koji se može otkriti oko 10 godina starosti. Atrofija šarenice također je normalna promjena starenja kod mačaka kod mnogih starijih od 10 godina. Ako pomno pogledate unutarnji rub šarenice starije mačke (obojeni dio), možete primijetiti da rub nije potpuno gladak, već ima malo pernati izgled. Atrofija šarenice ne utječe na vid vaše mačke, ali može je učiniti osjetljivijom na jako svjetlo, jer više ne može toliko suziti zjenicu.

Boja krzna

Baš kao što ljudi posijede, a psi dobiju sive njuške, koža i dlaka mogu dati naznake o starosti mačke. Mačke nemaju sive njuške kao psi, ali njihove žive boje mogu izblijedjeti s godinama. To se posebno odnosi na vrlo tamne boje. Mačke koje izlaze van mogu razviti promjene u boji dlake u mladoj dobi zbog oštećenja od sunca. Istinske promjene u boji dlake, a ne samo postupno blijeđenje, mogu ukazivati na hormonski problem i treba ih riješiti veterinar.

Zdravlje kože i dlake

Starije i gerijatrijske mačke možda se više neće dobro njegovati i njihovo krzno može postati dosadno, masno ili smatirano. Važno je da mačke s prekomjernom tjelesnom težinom možda neće moći dosegnuti sve dijelove svog tijela da bi se očistile pa bi mogle ranije razviti izgled gerijatrijske mačke. Osim toga, gerijatrijske mačke obično imaju vrlo tanku papirnatu kožu, slično kao i gerijatrijski ljudi.

  • +28
Mačke Izvor: Profimedia / Autor: Olegs Petuhovs / Alamy / Alamy / Profimedia

Pokretljivost

Mačke su vrlo okretne barem u stadiju zrele odrasle osobe. Nakon toga možete primijetiti da je manja vjerojatnost da će vaša mačka skočiti na najviše točke u stanu ili činiti akrobatske pothvate kao iz svoje mladosti. Starije i gerijatrijske mačke mogu čak imati poteškoća s prelaskom preko kutija za smeće s visokim rubovima i mogu se sporo buditi, što bi moglo ukazivati na artritis.

Starost i zdravlje mačaka

Osim ako ne znate kada je vaša mačka rođena, čak i najobrazovanija pretpostavka je još uvijek samo procjena. No, zdravlje je važnije od kronološke dobi, pa što više koraka poduzmete da vaša mačka bude zdrava, ona će imati više godina kvalitetnog života. Nikad ne pretpostavljajte da je promjena vaše mačke "samo starost". Veterinari kažu da "dob nije bolest". Samo zato što vaša mačka stari ne znači da bi trebala osjećati nešto manje od najboljeg. Ako primijetite promjenu, vrijedi da vaš veterinar pregleda vašu mačku. Možda postoje jednostavna rješenja ili strategije upravljanja kako bi vaša mačka mogla uživati u svojim zlatnim godinama, bez obzira na njezinu pravu dob.