NAJEFIKASNIJE KRILO MODRIH

Dinamo ga može razviti u klasnog igrača, ali da bi to postao, treba i priliku

11.03.2024 u 12:50

Bionic
Reading

U Dinamo je stigao kao posuđeni igrač velikog Bayerna, ali uz mogućnost da ga aktualni hrvatski prvak otkupi na kraju sezone. No čini se da Gabriel Vidović još uvijek nije dobio pravu priliku u dresu Modrih

Gabriel Vidović neosporni je talent, kojeg je i njemački velikan Bayern prepoznao te ga još kao klinca doveo iz Augsburga, ali i kao 17-godišnjaka priključio prvoj momčadi. U proljeće 2022. godine čak je zaigrao u četiri službene utakmice, od toga su tri bile u Bundesligi.

A da nije riječ o ekstraklasi, sigurni smo da se takav rasplet ne bi dogodio. Naravno, kako je Bayernu primarni zadatak rezultat te uglavnom dovodi već profilirane igrače, jasno je da su odlučili Vidovića poslati na posudbu.

I u sezoni 2022./23. igrao je u Nizozemskoj, točnije u Vitesseu, u 26 utakmica.

Paralelno s klupskim nastupima, Vidović je oblačio i hrvatski dres. Bio je član U-21 reprezentacije koju je vodio Igor Bišćan te je, baš na njegovo inzistiranje, prošlog ljeta došao na posudbu u Maksimir. Doduše, u Dinamo je stigao već kada je Bišćan postao 'bivši'. I što je još lošije po mladog igrača, došao je kada su pripreme već bile odrađene, što je hendikep jer se nije mogao uigravati s ostatkom momčadi.

Ali nije moglo početi bolje po ovog sada već 20-godišnjaka. U debiju je zabio gol. Bio je to prvi pogodak u pobjedi nad Slaven Belupom 3:0. Pucao je Vidović tada od samopouzdanja te je odmah zabio i u sljedećem kolu, s time da je protiv Rudeša imao i dvije asistencije.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

No ono što je upadalo u oči mnogih jest činjenica da je Vidović igrao na krilu, a ne na svojoj prirodnoj poziciji, odnosno u veznoj liniji. Dobivao je priliku čak i u utakmicama Konferencijske lige (op.a., pritom je zabio gol Astani), ali sve je manje imao kredita kod trenera Jakirovića.

Malo-pomalo Vidović je dobivao manju minutažu, što bi utjecalo na izvedbe i puno iskusnijih igrača. Osim toga, u zimskom prijelaznom roku na njegovu je poziciju doveden Arber Hoxha, što je definitivno značilo da će igrati još manje, odnosno da će čekati njegov 'zamor'. Pa je tako Vidović u nastavku sezone najčešće ulazio s klupe. I to u završnicama dvoboja.

Sažetak utakmice Dinamo - Slaven Belupo 5:2 Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Ipak, da u Vidoviću i dalje ima 'dinamita', da je željan igranja, pokazao je u svim tim prilikama. Protiv PAOK-a je ušao odmah na startu drugog dijela, pa je zaradio visokih 6,8. U jedine dvije utakmice u kojima je startao, a bile su to protiv Varaždina i Slaven Belupa, njegov je učinak bio vrlo dobar. Protiv momčadi iz Koprivnice čak je zabio gol, što mu je šesti ovosezonski (op.a., od toga su četiri u SuperSport HNL-u) za Dinamo.

Iako nije za usporedbu, jer Hoxha je u Dinamo došao tek u zimskom prijelaznom roku, Kosovar za Modre još nema postignutog gola. Sjećamo se i Jakirovićeve izjave da je doprinos krilnih igrača u realizaciji premalen, što potkrepljujemo i podatkom da je Takuro Kaneko zabio samo jednom, a onda se vrlo jednostavno može izračunati koji je igrač najučinkovitiji.

Ono što Vidovića može tješiti jest činjenica da je u ovom kolu bio vrlo zapažen te je svrstan u najbolju momčad 26. dionice SuperSport HNL-a.

Naravno, sada se i postavlja pitanje kakve su Dinamove namjere s Vidovićem. Hoće li ga otkupiti od Bayerna? Tri i pol milijuna eura nije malo, ali ako se razvije prema predviđanjima, njegova bi vrijednost u budućnosti mogla samo rasti.