ZVIJEZDA U USPONU

Hezonja oštro o reprezentaciji i Savezu; ovo se nekima neće dopasti!

Bionic
Reading

Na nedavno održanom All-Star vikendu u Torontu mladi hrvatski košarkaš Mario Hezonja, koji igra svoju prva NBA sezonu za Orlando Magic, nastupio je na revijalnoj utakmici 'mladih nada' za selekciju 'Svijeta'. Međutim, osim o NBA ligi te o spektaklu u Torontu jedna od tema je bila i hrvatska košarkaška reprezentacija koju u srpnju čekaju dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju 2016. Iskreni ili bolje rečeno razočarani Hezonja svojim odgovorom kazao je najveću istinu jer očito puno toga u našem Savezu te unutar reprezentacije nije u redu…

Kada je tema bio All-Star vikend te utakmica 'mladih nada' Hezonja je s osmijehom na licu govorio o dojmovima. Podsjetimo, utakmicu u kojoj se obrane nosu igrale 20-godišnji Dubrovčanin završio je sa 19 koševa, 10 skokova i sedam asistencija. Da je bilo malo koncentracije mogao je upisati još 10 koševa više uz dvoznamenkasti broj asistencija što bi mu vjerojatno osiguralo titulu MVP-a.

'Bila je OK utakmica, izgubili smo što nije OK, ali sve u svemu super je osjetiti i vidjeti izbliza i pravi All-Star te, naravno, sve što donosi All-Star vikend', kratko je nakon utakmice kazao Hezonja.

Međutim, kada je na red hrvatska košarkaška reprezentacija, koja od 4. do 10. Srpnja u Torinu igra dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju 2016., Hezonja je promijenio boju glasa i naglo se uozbiljio.

'Taj turnir je pravi blagoslov za sve nas i šansa kojoj se nismo nadali. Na tako nešto nakon poraza u osmini finala Eurobasketa ni u ludilu nismo računali! Vrijeme je da napravimo nešto za nas i ljude koji vole košarku, sport koji je broj 1 u Hrvatskoj. Taj turnir je šansa za nas mlađe igrače kako bismo vratili osmjeh na lice hrvatskim navijačima. Svi najbolji igrači se trebaju pojaviti na pripremam da napokon nešto veliko napravimo i da zaboravimo na težak poraz od Češke u osmini finala Eurobasketa', kazao je u razgovoru s hrvatskim novinarima u Torinu Hezonja.

Podsjetimo, Hrvatska će u prvom dijelu turnira igrati u skupini B s Tunisom i Italijom, dok su u skupini A Grčka, Meksiko i Iran. Prve dvije reprezentacije iz svake skupine plasirat će se u polufinale, dok trećeplasirana ekipa odlazi kući. Samo pobjednik kvalifikacijskog turnira plasirat će se na OI. Pitanje se stoga nametnulo samo po sebi; iako još službeno nemamo izbornika (Velimir Perasović još nije potvrđen, op.a) sigurno se čuo sa suigračima kako bi se do srpnja stvorila prava atmosfera?

Novinar tportala i Mario Hezonja
'Iskreno nisam se s nikim čuo. I to je problem! Eto kakvi smo mi Hrvati… Ne znam kako bih to nazvao… Nitko s nikim ne priča. Na terenu kad se skupimo, onda se volimo. Sve ću ovo reći svima kad se čujemo i kad se nađemo u svlačionici. Jedino se s Bojanom, koji je i ovdje na All-Staru (Bogdanović, op.a.), čujem stalno. Tako da sad baš ništa ne znam o kvalifikacijama. Nitko me nije zvao iz Saveza. Ali znam kako se trebamo okupiti svi, i oni gore, i mi u svlačionici. Svaku riječ koju sam rekao slobodno napišite!', bez dlake na jeziku kazao je razočarani Hezonja koji očito još nije prebolio slabe igre na Eurobasketu i navodno neke narušene odnose unutar momčadi koji se skrivaju od javnosti. Ako je vjerovati glasinama nakon poraza od Češke bilo je među nekim igračima i teških riječi, ali sve je ipak ostalo u četiri zida… Nema sumnje kako se ovo nekima neće dopasti…

U intervjuu koji nam je dao ranije jedno od pitanje bilo je vezano uz njegova trenera u Orlandu Scotta Skiles koji ga intenzivno priprema za playmakera (organizator igre). Ono što treneri u Hrvatskoj nisu znali prepoznati eto ispravljaju Amerikanci. Na pitanje je li spreman već na spomenutim kvalifikacijama igrati playmakera u hrvatskoj reprezentaciji pomalo samouvjereno je kazao:

'Ne da mislim - nego znam da sam spreman igrati na poziciji playmakera za hrvatsku reprezentaciju! Treneri u toj priči nisu previše bitni jer ćemo mi igrači odlučiti što je najbolje. Razmišljao sam i prošle godine o tome i pitao sam se treba li nam uopće klasični playmaker ako smo Dario i ja na terenu. Pa tko će nas čuvati? Mislim da nam Amerikanac na poziciji playmakera nije potreban u reprezentaciji', poslao je tako jasnu poruku Hezonja.Je li u pravu svakako će pokazati vrijeme, ali svojim igrama u zadnje vrijeme u snažnoj NBA ligi pokazao je velik napredak u igri, pogotovo u obrani te u igri na poziciji razigravača gdje se pokazao vrlo kreativan.