VIDEOKOMPILACIJA

Zbogom McLaren: Najbolje i najgluplje od Hamiltona!

07.01.2013 u 22:27

Bionic
Reading

Povodom odlaska Lewisa Hamiltona iz McLarena na YouTubeu se pojavio video sa svim najboljim i najgorim trenucima Britanca u posljednjih šest godina.

Na rođendan 28-godišnjeg Britanca 7. siječnja objavljen je video koji mnogo govori o karijeri ovog talentiranog vozača, momka koji će sljedeće sezone po prvi put voziti bolid ne-McLarenov F1 bolid. Za ekipu iz Wokinga zabilježio je 110 nastupa, od toga 49 pobjedničkih postolja, 26 pole pozicija, 21 pobjedu i jedan naslov prvaka.

Lewis Hamilton u Formuli 1 pojavio se kao mladi 22-godišnji vozač 2007. godine. U svojoj prvoj sezoni odmah je zablistao, borio se od posljednje utrke za naslov prvaka i bio najzaslužniji za ljutiti odlazak Fernanda Alonsa iz ekipe već nakon jedne sezone, nakon što je postao svjestan da ga McLaren neće favorizirati. Talent i brzina koju je Lewis tada pokazao oduševili su F1 fanove i činilo se da će se u karijeri okititi brojnim naslovima.

Naslov prvaka došao je 2008. godine u uzbudljivoj završnici kada je u posljednjem zavoju prešao Glocka i tako preoteo titulu Felipeu Massi. Činilo se da je to tek početak, ali tada su krenule muke po Hamiltona. U 2009. godini McLaren je bio slab, a Hamilton tek uspio dvaput pobijediti. Sljedeće sezone McLaren je bio dobar, brz, ali tada je počeo Lewisov pad. Dva nepotrebna sudara potkraj sezone koštala su ga naslova prvaka.

Hamilton u McLarenu 2007.-2012.

Hamilton je svoje mjesto u McLarenu vjerojatno izgubio zahvaljujući 2011. godini, u kojoj mu je od vožnje bolida bilo puno važnije družiti se sa slavnima i izigravati zvijezdu na crvenom tepihu. Na stazi se sudarao na svakoj drugoj utrci i na kraju završio daleko iza Buttona u ukupnom poretku. U 2012. godini bio je bolji, ali kvarovi na bolidu su ga dotukli.

Era Lewisa Hamiltona u McLarenu završena je nakon šest godina. Bilo je uspona i padova, briljantnih i stupidnih poteza, no iako se okitio tek jednim naslovom prvaka, stekao je reputaciju najbržeg čovjeka na stazi uz Fernanda Alonsa u Formuli 1 i sad mu predstoji izazov karijere: ne pretjerano brzi Mercedes vratiti u vrh.

Kakvog Hamiltona ćemo gledati u 2013. godini: superbrzog ili superneodgovornog?