ZNANSTVENA PEŠKARIJA

Kako je njemački nobelovac otkrio da smo 'organizirani' i zašto je to važno

27.06.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Njemački embriolog i nobelovac Hans Spemann rođen je 27. lipnja 1869. u Stuttgartu

Njemački embriolog i nobelovac Hans Spemann znanstveno je najpoznatiji po otkriću koncepta organizatora ili tzv. organizatornog centra. Što je to organizator i čemu služi?

Opće je poznato da se organizam bilo koje vrste razvija postupno, iz nakupine stanica koju nazivamo zametkom. Zametak vremenom postaje sve veći i veći. Uza sam rast organizma događa se jednako bitan proces diferencijacije – prvotno identične stanice počinju se značajno razlikovati, sve dok ne poprime svoj konačan oblik. Kako stanica „zna” što treba raditi da bi postala npr. stanica u oku, bubregu, koži ili bilo kojem drugom tkivu/organu, pitanje je koje je mučilo brojne embriologe i biologe.

Organizator je aktivno tkivo, dio zametka koji ima glavni utjecaj na oblikovanje ostalih dijelova zametka. Dakle, jako rano u razvoju organizma postoji organsko središte koje ima sposobnost kompleksnim biokemijskim procesima 'promijeniti sudbinu' obližnjeg tkiva koje tu sposobnost nema. O postojanju takvog aktivnog centra dugo se teoretiziralo, a upravo zahvaljujući eksperimentu Hansa Spemanna postojanje je i dokazano.

Kako je izgledao eksperiment? U vrlo ranom razvojnom stadiju vodozemca, Spemann je precizno podijelio zametak. Dio zametka predodređen za razvitak svitka (preteče kralježnice) presadio je na trbušno područje zametka druge životinje. Na trbuhu zametka-primatelja razvio se svitak. Zatim je uspješno uzgojen sekundarni zametak s glavom, škrgama, očima, udovima, trupom, mišićima i crijevom. Dokazano je da se u presađenom dijelu zametka nalazio dio koji je Spemann nazvao organizatorom – dio koji je potaknuo okolno tkivo na razvoj u različite organe. To je otkriće temelj za teoriju indukcije, na kojoj počiva moderna embriologija.

Iako su danas svi reflektori upereni u slavljenika Spemanna, bilo bi nezahvalno ne spomenuti i njegovu doktorandicu Hilde Mangold. Njena je doktorska disertacija bila uvertira kasnijem otkriću organizatora, pa se i u literaturi opisuje Spemann-Mangold organizator, uži pojam koji se odnosi na vodozemce.