ODLIČAN REZULTAT

Osječki studentski tim među tri najbolja na međunarodnom natjecanju

10.07.2020 u 10:33

Bionic
Reading

Visok plasman Lucija Blažević i Leon Imširović izborili su aplikacijom koja simulira kontrolu semafora pomoću dubokog podržanog učenja

Među tri najbolje plasirane ekipe međunarodnog natjecanja za studente Atos IT Challenge našao se i tim sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Lucija Blažević i Leon Imširović osvojili su treće mjesto s rješenjem za poboljšanje prometa u konkurenciji sto studentskih timova iz 27 država. U uži izbor ušlo je 16 timova, a tri najbolja odabrao je stručni žiri.

Prvu nagradu (deset tisuća eura) odnio je tim s malezijskog Sveučilišta Azija Pacifik koji je izradio aplikaciju PestKillerBot, namijenjenu pomoći pri uklanjanju štetočina s polja za uzgoj cvjetnica korištenjem dronova za kontrolu štetočina i prikupljanje podataka.

Njihov samostalni dron služi za otkrivanje bolesti sadnica kao i štetnih insekata i njihovo uklanjanje. Studenti su razvili prototip drona s 3D pisačem i nekoliko komponenti.

Drugo mjesto osvojili su Meksikanci s Tehnološkog instituta Estudios Superiores u Monterreyju s rješenjem Digital Water, web aplikacijom koja prati i predviđa potrošnju vode radi boljeg upravljanja vodnim resursima. Dobili su pet tisuća eura.

Osječki tim razvio je aplikaciju CTC - Cooperative Traffic Control koja simulira kontrolu semafora pomoću dubokog podržanog učenja (Deep Reinforcement Learning - DRL).

Svako raskrižje djeluje kao agent koji poduzima akciju (produžuje ili smanjuje zeleno/crveno svjetlo), ovisno o broju automobila i vremenu čekanja u voznoj traci. Aplikacija također dobiva informacije s raskrižja u blizini. Tim je prilagodio postavke kako bi dobili najbolju konfiguraciju modela za kontrolu semafora.

Za vrijeme trajanja natjecanja mentorske im je savjete davala Helena Librenjak (Atos). Osvojili su tri tisuće eura.

Sva tri tima dobila su priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s tom tvrtkom.

Posebna nagrada žirija otišla je u ruke timu sa Sveučilišta Loughborough u Ujedinjenom Kraljevstvu. Razvili su simulator Initial Survey Swarm za bespilotne letjelice kako bi omogućili prikupljanje podataka tijekom ili nakon prirodnih nepogoda te generiranje 3D prikaza.

Iduće izdanje studentskog natjecanja Atos IT Challenge 2021 bavit će se temom 'Kako digitalno može pomoći u dekarbonizaciji nedigitalnog'.