ZA ZNANOST

Tek što je Musk otkrio kad će testirati čip u ljudima, kreće istraga - i to zbog pokusa nad životinjama

06.12.2022 u 21:34

Bionic
Reading

Muskov cilj ubrzanja razvoja tehnologije uzrokovao je nepotrebnu štetu i doveo do nesmotrenih eksperimenata te povećane smrtnosti životinja. Brojna izvješća govore o neadekvatnoj pripremi pokusa koji su rezultirali njihovim uginućem

Neuralink, startup za moždane implantate Elona Muska, našao se pod federalnom istragom zbog kršenja odredbi za zaštitu prava životinja, piše Cnet. Navodni skraćeni rokovi i užurbano testiranje su, izvještava Reuters, doveli do smrti čak 1500 pokusnih životinja.

Musk je osnovao Neuralink 2016. s ciljem stvaranja tehnologije koja povezuje ljudski mozak s računalom. Startup je dizajnirao i proizveo ugradive čipove pomoću kojih će 'slijepi ljudi moći progledati dok će paralizirani moći prohodati'.

Istragu je pokrenuo glavni inspektor američkog ministarstva poljoprivrede prema odredbama zakona o dobrobiti životinja, piše Reuters. Muskov cilj ubrzanja razvoja tehnologije uzrokovao je nepotrebnu štetu i doveo do nesmotrenih eksperimenata te povećane smrtnosti životinja. Brojna izvješća govore o neadekvatnoj pripremi pokusa koji su rezultirali njihovim uginućem, piše agencija.

Neuralink je od 2018., procjenjuje se, ubio 1500 životinja. Riječ je o okvirnoj procjeni koja je rezultat neadekvatne Neuralinkove birokracije, no uključuje i 280 ovaca, svinja i majmuna.

Većina ubijenih životinja su vjerojatno štakori i miševi koji se, podsjeća izvor, u laboratorijima koriste za istraživanje zaraza. Američko društvo za sprječavanje okrutnosti prema životinjama procjenjuje da ih se u SAD-u svake godine tijekom eksperimenata ubije oko 800.000, a u skloništima i preko milijun njih.

Liječnički odbor za odgovornu medicinu također je kritizirao Neuralinkovu praksu testiranja, spomenuvši da kompanija 'kasapi' majmune da bi razvila sučelje između mozga i stroja. Neuralink je u veljači na kritike odgovorio blogom u kojem je napisao da je posvećen 'dobrobiti životinja'. U objavi se detaljnije opisuju metode istraživanja na svinjama i majmunima.

  • +2
Neuralink Izvor: Profimedia / Autor: Neuralink / Ferrari / Profimedia

Blog također potvrđuje da se šest životinja moralo uspavati iz raznih razloga. Jedna je imala komplikacije nakon korištenja biološkog ljepila BioGlue, druga je imala reakciju na čip dok su njih četiri morale biti eutanizirane zbog infekcija.

Musk je tijekom prezentacije 30. studenog rekao da će kompanija krenuti s istraživanjem na ljudima u idućih šest mjeseci. Za to će im, kažu, prije svega trebati dozvola američke Agencije za hranu i lijekove.