SUMMIT MLADIH LIDERA

Grabar Kitarović: Sa Slovenijom nužna suradnja, ne konflikt

23.10.2015 u 14:15

Bionic
Reading

Riječima da 'mora povezuju nacije i kulture' i pozivom na 'more suradnje na prostoru Jadrana, Baltika i Crnog mora', hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u petak u Zagrebu summit mladih političkih lidera novih članica Europske unije

Riječima da 'mora povezuju nacije i kulture' i pozivom na 'more suradnje na prostoru Jadrana, Baltika i Crnog mora', hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u petak u Zagrebu summit mladih političkih lidera novih članica Europske unije.

Sudjelujući na prvom sastanku mlađih političkih lidera novih zemaljačlanica EU predsjednica se dotaknula i situacije sa Slovenijom. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da Hrvatska treba ustrajati na tome da se izbjeglička kriza riješi na granici Turske i Grčke. 'Nužan je razgovor i kooperacija, ne konflikt', poručila je.


'Trebali bi pitati Frontex i druge zemlje članice Europske unije da nam pomognu osigurati granicu. Ako se nastavi neslaganje i podigne novi zid između Slovenije i Hrvatske, bit će to loša poruka za cijeli europski projekt', rekla je predsjednica.

Dvodnevni, inače prvi summit mladih političkih lidera naslovljen 'Nova Europa: Europa ideja' na kojem će biti pokrenuta Baltičko-jadransko-crnomorska inicijativa, održava se u organizaciji nevladine udruge iDEMO i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Grabar-Kitarović i pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji se također obratio sudionicima.

'Stara je istina da mora povezuju nacije i kulture, neka ova inicijativa bude more suradnje svih država koje obuhvaća područje koje će pomladiti ideju solidarnosti i suradnje', rekla je hrvatska predsjednica u uvodnom govoru.

Životna dob nije zapreka za politiku

Istaknula je da 'životna dob nije zapreka' da bi netko postao lider i dodala da se osobno trudi pružiti mladima mogućnost kada god je to moguće jer su mladi slobodni od tereta prošlosti i zato smjeli u donošenju rješenja.

Na potrebi svekolike suradnje u Europi pogođenoj nizom kriza, među kojima je i kriza sustava vrijednosti, inzistirao je zagrebački gradonačelnik.

iDEMO Institut za demokraciju je nevladina organizacija, koja radi na promicanju razvoja demokracije, a svoje aktivnosti fokusira na istraživanje, javno zagovaranje te razvoj javnih politika.

Grabar-Kitarović je podsjetila na povijest stvaranja današnje Europske unije, koja, nažalost, nije uspjela kontrolirati žarišta od sukoba u Ukrajini do migrantske krize. 'To je kritički test za EU ... slabosti su se pokazale i osjećaju se u svim segmentima društva', rekla je.

Jako vodstvo i suglasje

Predsjednica je ocijenila da je zato Europi potrebno jako vodstvo i suglasje. No EU to ne može riješiti sama i mora surađivati i sa zemljama izvan svog bloka. Podsjetila je da se za takav oblik suradnje zauzela na Općoj skupštini UN-a kada je predstavila program 3D (prema engleskim riječima za obranu od prijetnje terorizma, za diplomaciju i razvoj) što znači boriti se protiv terorističkih skupina diplomatskim putem i poticati razvoj koji će iskorijeniti siromaštvo.

Kad je o Hrvatskoj riječ njoj je potrebna suradnja i 'razgovor sa susjedima, umjesto izazivanja sukoba', jer 'ključ rješenja' je samo u 'zajedničkoj akciji i suradnji', rekla je Grabar-Kitarović koja je u više navrata kritizirala način na koji se hrvatska vlada nosi s teretom izbjegličke krize.

'Hrvatska mora inzistirati na vrlo strogoj graničnoj kontroli između Turske i Grčke' i vrijeme je da zatraži pomoć Unije u osiguravanju granica prema Srbiji, rekla je.

U govoru je predsjednica izdvojila i druge teme o kojima će biti riječ na dvodnevnom summitu: nezaposlenost, napose mladih koja u Hrvatskoj doseže gotovo 40 posto, energetsko umrežavanje regije Baltik-Jadrana-Crno more koje bi trebalo otvarati nova radna mjesta.

Za europsku energetsku sigurnost važno je uključenje Rusije, rekla je predsjednica te zahvalila udruzi iDEMO na organizaciji skupa.

Najbolja rješenja 'otvorena uma'

iDEMO, Institut za demokraciju, pozvao je mlade političke lidere iz Hrvatske, Slovenije, triju baltičkih država (Latvija, Litva, Estonija), zemalja Višegradske skupine (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska), Bugarske i Rumunjske kako bi pokrenuo višegodišnju transnacionalnu inicijativu fokusiranu na regiju Baltik-Jadran-Crno more

Direktorica tog instituta Simona Goldstein pozvala je mlade ljude koji 'nose teret promjena da bez obzira na osobni, profesionalni i politički background' traže najbolja rješenja 'otvorena uma' i u duhu suradnje i tako pruže 'Europi šansu da riješi krizu s kojom je danas suočena'.

'Stara Europa' (zapadna i sjeverna Europa) smišlja rješenja, kako za sebe tako i za druge", rekao je Bandić i naglasio,  ali 'i mi, nova Europa, moramo imati svoju pamet, staviti glave na kup i biti u svakom pogledu ravnopravni partneri'.