i izravnu upravu iz londona

Britanska vlada razmatra sve opcije za Sjevernu Irsku

28.03.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Britanska vlada morat će razmotriti sve opcije uključivo i izravnu upravu Londona ako pregovori o rješavanju političke krize u Sjevernoj Irskoj i pokušaji uspostavljanja vlade propadnu, rekao je u utorak britanski ministar za Sjevernu Irsku James Brokenshire

Rok za rješavanje krize i formiranje nove vlade istekao je u ponedjeljak bez dogovora, a Brokenshire je dao stranama još vremena za razgovore, ali je rekao da je to razdoblje kratko.

'Ne želimo povratak na izravnu upravu', rekao je pred parlamentom. 'Međutim, ako pregovori ne postignu svoj cilj, vlada će morati razmotriti sve opcije'.

Pregovori o formiranju nove koalicijske vlade između vodećih sjevernoirskih stranaka nisu uspjeli do roka u ponedjeljak u 17,00 sati.

Dvije glavne stranke te poluautonomne britanske pokrajine, republikanci Sinn Feina i unionisti DUP-a, izvijestile su da nikakav dogovor nije moguć.

'Pregovori su propali', komentirala je čelnica DUP-a i premijerka na odlasku Arlene Forster, prebacivši odmah odgovornost na Sinn Fein. DUP je, rekla je, 'bio odlučan u nakani da danas formira koalicijsku vladu, ali je Sinn Fein napustio pregovore'.

Čelnica Sinn Feina, Michelle O'Neill rekla je u nedjelju navečer da su pregovori stigli 'do kraja utrke' i da ta stranka neće iznijeti prijedlog za imenovanje predsjednika i sastava vlade.

Budući da su pregovori zapali u slijepu ulicu, na britanskom je ministru Brokenshireu bilo da se odluči za jednu od tri mogućnosti: produlji rok za pregovaranje, raspiše nove izbore ili ponovo uvede 'izravnu upravu' iz Londona.

U ponedjeljak je dao još malo vremena kako bi se eventualno uspio postići dogovor.

Sjevernom Irskom se upravljalo iz Londona tijekom tridesetogodišnjeg vjerskog sukoba u kojemu je poginulo 3.000 ljudi.