SPREČAVANJE MIGRACIJA

Cameron želi useljenicima uskratiti socijalnu državu

07.01.2016 u 14:33

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron se, gostujući na sastanku njemačke Kršćansko-socijalne unije u Wilbad Kreuthu u četvrtak, založio za oštriju useljeničku politiku i sprečavanje migracija unutar Europske unije u svrhu zlouporabe socijalnih sustava

Moramo se pobrinuti da socijalni sustavi ne djeluju atraktivno jer mi u Velikoj Britaniji trpimo pod pritiskom useljavanja, rekao je David Cameron nakon sastanka s parlamentarnim zastupnicima CSU-a u bavarskim toplicama Wilbad Kreuthu, u kojima se CSU redovito okuplja na blagdan Sveta tri kralja.

On je prije toga za dnevnik Bild objasnio kako unutar Europske unije treba spriječiti da netko profitira od socijalnih blagajni iako nikad u njih prije toga nije uplaćivao.

Naglasio je kako Velika Britanija nije protiv slobode kretanja unutar zajedničkog tržišta rada, ali je protiv 'useljavanja' u socijalne sustave te se zalaže za to da se useljenicima iz ostalih zemalja EU-a u prve četiri godine boravka u Velikoj Britaniji onemogući pristup socijalnim povlasticama.

Jedino tako ćemo Britance uspjeti uvjeriti u potrebu ostanka unutar EU-a, rekao je Cameron, a trenutno kod svojih europskih kolega pokušava izvući što više ustupaka za Veliku Britaniju kako bi stvorio što povoljnije uvjete za uspjeh referenduma o ostanku u EU koji bi do kraja sljedeće godine trebao biti održan u Velikoj Britaniji.

Cameron se u srijedu uvečer susreo i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nakon čega je izrazio optimizam što se tiče provedbi reformi Europske unije.

Siguran sam da će uz dobru volju svih strana doći do povoljnog rješenja za sve, rekao je Cameron.

Britanski premijer otputovao je nakon boravka u bavarskom Wildbad Kreuthu u Mađarsku, u kojoj bi se trebao susresti s premijerom Viktorom Orbanom, a tema razgovora bi također trebale biti reforme EU-a i pitanje migracija.