NA PUTU STARE SLAVE

Dekan Jurković: Filozofski je kao Feniks uskrsnuo iz pepela; sve se može kad se hoće

15.10.2021 u 16:32

Bionic
Reading

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) je poput Feniksa i vraća se na stare putove slave, usvrdio je obnašatelj dužnosti dekana toga fakulteta Miljenko Jurković na svečanoj sjednici Fakultetskoga vijeća kojom je u petak proslavljen Dan FFZG-a

Jurković, kojemu je Vijeće FFZG-a u veljači ove godine dalo dvotrećinsku potporu kao o.d. dekana, ocijenio je kako se FFZG u kratkom vremenu od tada do danas "budi, živnuo je, a i zatečena loša financijska slika sada se 'klima' u razumnom financijskom kaosu".

Jer, dodao je, "nakon svih aliteracija tijekom proteklih godina, Filozofski je kao Feniks uskrsnuo iz pepela", a ponovno, nakon razdoblja stagnacije i pada zainteresiranosti studenata za naš fakultet, pobuđuje veliko zanimanje studenata pa je tako ove godine upisano gotovo tisuću brucoša.

Mnoga priznanja, nagrade, prvenstvo, inovacije, tečaj za azilante...

Svoju ocjenu o postignutim uspjesima fakulteta, Jurković je potkrijepio nabrajanjem mnogih nagrada i priznanja koja su primili njegovi djelatnici i studenti, povećanom mobilnošću studenata, pa je tako sada na fakultetu oko 90 stranih studenata, a nešto manje ih je s Filozofskoga otišlo u razmjenu na strana sveučilišta.

Dodao je kako se već u ljetnom semestru održavao po jedan međunarodni simpozij mjesečno, a sada je gotovo svakoga tjedna na programu jedan simpozij.

Dekan je izvijestio da je konačno s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom (PMF) zagrebačkoga sveučilišta potpisan i sporazum o izvođenju studija "Povijest i geografija".

Posebice ga raduje što je Filozofski ovoga ljeta organizirao i tečaj hrvatskoga jezika za azilante, što su konačno obnovljeni odsjeci za psihologiju, fonetiku i povijest umjetnosti koji su na to dugo čekali, razvijen je i sustav za prepoznavanje registarskih pločica pa sada više nema problema s parkiranjem, a nabavljena je i nova softverska oprema vrijedna više od pola milijuna kuna.

Ipak, kako je rekao, ključno je što je Filozofski prvi u čitavoj regiji, što je prepoznalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koji će moći digitalno potvrditi vjerodostojnost fizičkih diploma uz utilizaciju najsuvremenije tehnologije.

Jurković se pak posebno osvrnuo na činjenicu da FFZG prvi put sudjeluje i na 19. Sajmu inovacija koji se trenutačno održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

"Moj prijatelj prorektor Miljenko Šimpraga za vrijeme dok je bio o.d. dekana FFZG-a shvatio je inovacijski kapacitet fakulteta te je uspio uvjeriti one s tehničkoga područja da inovacija nije samo neki novi strojčić ili robot, nego da inovacija može biti i intelektualna", rekao je Jurković.

Dodao je kako zato može s ponosom reći da je Filozofski u katalog inovacija zagrebačkoga Sveučilišta ušao s 12 inovacija, a na Sajmu inovacija FFZG predstavlja devet inovacija.

Priznanja i nagrade najboljima

Dekan Jurković zahvalio je uglednim gostima iz nekoliko veleposlanstava s kojima Filozofski ostvaruje bogatu kulturnu i akademsku suradnju. S tim u vezi, spomenuo je i donaciju TIKA-e - Turske agencije za suradnju i koordinaciju zahvaljujući kojoj je opremljena fakultetska dvorana V.

Među uzvanicima na svečanosti bio je i prorektor za inovacije, komunikacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu koji je nakon, suspenzije, a potom i razrješenja dekanice Filozofskoga fakulteta Vesne Vlahović-Štetić, bio o. d. dekana prije Jurkovića.

Na svečanosti su uručena mnoga priznanja djelatnicima i studentima, među kojima i ona za 20 umirovljenih profesora od kojih su najviše priznanje - Povelju FFZG-a za svoj cjeloživotni znanstveni rad dobile profesorice Darja Damić Bohač i Vesna Mildner.

Svečani ton proslave Dana Fakulteta dao je i prigodni glazbeni program Akademskoga zbora Filozofskoga fakulteta "Concordia discors" kojemu je također pripalo priznanje dekana za kvalitetan i predan rad.

Izrečeno je pak dokaz da se sve može kada se hoće, zaključio je dekan Jurković te najavio da FFZG u studenom i prosincu očekuje težak postupak reakreditacije koja će, vjeruje biti uspješno provedena.