zabranA isticanja fašističkih i nacističkih simbola

Dugopoljskom HDZ-ovcu prijeti i 10 godina zatvora zbog uzdignute desnice na Bleiburgu

17.05.2018 u 09:06

Bionic
Reading

Anđelko Bosančić, istaknuti član dugopoljskog HDZ-a i bivši lokalni dužnosnik, uhićen je tijekom komemoracije na Bleiburškom polju i od subote se nalazi u pritvoru kod Klagenfurta.

Prema informacijama Slobodne Dalmacije Bosančić je, unatoč upozorenjima da se ove godine neće tolerirati nikakvi ekstremistički ispadi, navodno u jednom trenutku, glasno pjevajući, desnicu visoko podignuo u zrak. Odmah su ga detektirali pripadnici austrijske policije te priveli. Neki od očevidaca, koji nisu željeli istupati javno, kazali su kako je dugopoljski HDZ-ovac prethodno došao u sukob s jednom od posjetiteljica nazočnih komemoraciji.

O incidentu je prvi javno progovorio predsjednik HSP-a i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević. Prenoseći svoje dojmove na Facebook stranici "Karlo Starčević – HSP – pravaški vođa 21. stoljeća", a ne navodeći o komu se točno radi, napisao je kako je "čuo za neko komešanje ispred bine gdje je jedan stariji gospodin navodno digao ruku u 'rimski pozdrav'".

Njegovu objavu pratila je i fotografija na kojoj je zaokružena glava prosijedog čovjeka i svjedoči o trenutku kad su ga priveli austrijski policajci. Isti je detalj ovjekovječio i Cropixov fotoreporter Robert Fajt, a Slobodna raspolaže istim fotografijama koje je snimio jedan od posjetitelja i tvrdi da je nepobitno riječ o Anđelku Bosančiću.

Austriju je putovao zajedno sa skupinom sumještana, uglavnom HDZ-ovaca, među kojima su bili i bivši načelnik i župan, a danas predsjednik dugopoljskog ogranka stranke, Zlatko Ževrnja, kao i lokalni poduzetnik Ljubo Marasović.

  • +24
Komemoracija u Bleiburgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prijeti im 10 godina zatvora

Petero hrvatskih državljana i jedan slovenski nalaze se u pritvoru u Klagenfurtu zbog osnovane sumnje da su u subotu na skupu u Bleiburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola, javljaju austrijski mediji.

"Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS postrojbi", priopćila je glasnogovornica suda u Klangenfurtu Eva Jost-Draxl. Osumnjičeni su zadržani u pritvoru zbog opasnosti od bijega. Prema riječima glasnogovornice suda, osumnjičenima prijeti i do deset godina zatvora.