RASPRAVA U OTVORENOM

Habijan o mjerama pomoći, Grčić zabrinut zbog onoga što bi tek moglo uslijediti

13.03.2024 u 23:18

Bionic
Reading

Iako su intervencije Vlade u cijene plina i goriva građanima kratkoročno pomogle kako bi se lakše nosili s rastućim troškovima života, i sama EU sada preporučuje odustajanje od takvih subvencija. Kakvo je stanje u HEP-u, kako ostvariti energetsku samodostatnost te što donosi novi paket mjera pomoći, odgovorili su gosti emisije HTV-a Otvoreno

Ministar gospodarstva Damir Habijan najavio je donošenje odluke o novom paketu mjera te ustvrdio kako će cijene električne energije ostati na istim razinama.

'Sutra je odluka o novom paketu mjera. Bitno je za naše građane i gospodarstvenike naglasiti kako stvari ostaju na razini na kojoj su bile dosad,' rekao je. 'Ako pogledamo prosječan miks cijena električne energije koji je sada oko 130 eura, za građane će u prosjeku biti 59 eura, za poduzetništvo i neprofitni sektor 62 eura po mW/h, ili 62 centa po kW/h', kazao je u Otvorenom.

Kada se radi o vrijednosti paketa pomoći, ministar je otkrio kako vrijednost istog ide i do 370 milijuna eura. 'Što se tiče ukupne vrijednosti cijelog paketa u energetici, on je oko 360, 370 milijuna eura. U ovom trenutku cijena struje je najniža u EU', ustvrdio je. Upitan može li ovakva mjera naštetiti poslovanju HEP-a, odbacio je tu tvrdnju ističući odluku o dioničarskom zajmu. 'Naravno da HEP neće propasti zbog ovog. Lani je donijeta odluka oko dioničarskog zajma od 400 milijuna eura. Ako gledamo HEP, koji je u stopostotnom vlasništvu RH, on je doista strateška energetska kompanija. Podnio je jedan veliki teret i trošak, a razlog za to je bio da se energetski udar na standard građana što više smanji', zaključio je Habijan.

Grčić: Tek ćemo saznati koje su stvarne dubioze i dugovi u HEP-u

Bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, podržao je paket pomoći koji će Vlada donijeti, ali i izrazio skepsu zbog inflacije koja bi se mogla pojaviti nakon prestanka mjera.

'Ja sam ovdje rekao da, jedna od stvari koje smo podržavali i ovaj put podržavamo - je održavanje cijena plina i električne energije na ovim razinama s obzirom na fenomen visoke inflacije u zadnje tri godine', rekao je. Upozorio je kako je ista još uvijek na rekordnoj razini te istaknuo da cijene i dalje rastu, ali nešto sporije. 'Inflacija je u Hrvatskoj još uvijek na rekordnoj razini u odnosu na zemlje europodručja. To je gotovo pet posto, inflacija usporava, ali to ne znači da cijene padaju, one i dalje rastu, ali po nižim stopama', kazao je.

'Ne bismo voljeli da bi prestanak ovih mjera utjecao na oživljavanje inflacije koja se pokazala izuzetno žilavom. Kako nam se približava turistička sezona, ne isključujem da opet u tom segmentu bude određenih učinaka na inflaciju', nastavio je. Kada se radi o HEP-u, također je skeptičan oko stvarnog stanja financija ove tvrtke. 'Dionički zajam nije jedini trošak HEP-a. Izvješća su pri kraju i zakonski rokovi za predstavljanje izvješća za prošlu godinu su tu negdje i vjerojatno ćemo ovih dana saznati koje su stvarne dubioze u HEP-u i koliki je stvarni dug', dodao je.

Serdarušić: Svi sretni - kratkoročno

Upitan da prokomentira činjenicu da je rijetkost da se SDP i HDZ slože oko neke odluke, ekonomski analitičar Hrvoje Serdarušić je ustvrdio kako je on protiv donošenja paketa mjera. 'Ne slažem se s njima. Drago mi je da je profesor Grčić citirao Miltona Friedmana, da ne postoji besplatan ručak, to ćemo mi morati namiriti. Plastično se to može nazvati teorijom šutiranja limenke niz cestu. Limenka se niz cestu šutne pa ćemo rješavati kasnije', pojasnio je. Komentirao je i stanje u HEP-u te upozorio na neke alarmantne podatke.

'Vlada je donijela odluku o dioničarskom zajmu, ali također je donijela odluku o kapitalizaciji koja još uvijek nije provedena. U trenutku kad se donosio paket mjera u jesen 2022. bili su poznati financijski izvještaji. U tom trenutku, polugodišnji gubitak HEP-a je bio preko milijardu kuna, jesenski plan je bio preko 20 milijardi kuna. U tom trenutku - poznato je bilo da je stanje novca na računu oko šest milijardi kuna, i eto - nekim čudom baš taj iznos je bio namijenjen za financiranje svega. Upravo je iskazani gubitak za 2022. bio 26 milijardi kuna', rekao je. Ustvrdio je kako su svi kratkoročno sretniji s nižim troškovima, ali i upozorio da se to na dugi rok obija o glavu. 'Svi ste sretni kratkoročno. Politika ne vodi računa o dugom roku, jer je usmjerena na kratki rok. Ne uračunavaju se troškovi. To su stvari koje se nisu podrazumijevale na početku i onda se dogode', kazao je.

Štern: Mjere su nužne i opravdane

Energetski stručnjak Davor Štern pozdravio je odluku Vlade o subvencioniranju cijena el. energije.

'Mislim da su mjere nužne, opravdane i donešene na vrijeme. Prekidanje mjera bi u ovom momentu izazvalo puno veći val inflacije, nego što ga imamo danas', rekao je. Ustvrdio je kako je država reagirala dobro u trenutku naglog skoka cijena.

'Kad dođe do problema, on se mora rješavati u žarištu. To je bila pametna odluka kad živimo u vremenima kad ne znamo što će se sutra dogoditi', kazao je. Odgovarajući na kritike Serdarušića, ustvrdio je kako svaka država nije u stanju trpiti više cijene. 'Je li svako gospodarstvo sposobno trpiti visoku cijenu LNG-a u odnosu na jefitini plin, to je drugo pitanje. Mislim da su subvencije u energetskom sektoru dobrodošle i mislim da bi trebale trajati koliko traje ova neizvjesnost na svjetskom planu', dodao je.