STVARNA POTROŠNJA

Isplati li se investicija ugradnje internih vodomjera?

15.02.2024 u 07:47

Bionic
Reading

Brojne starije zgrade u Zagrebu nemaju interne vodomjere. Potrošnja vode naplaćuje se prema broju stanara, a ne prema stvarnoj potrošnji. Interne vodomjere u takve zgrade ugrađuju privatne tvrtke, koje ugradnju i očitanje naplaćuju. Postavlja se pitanje - mogu li građani na taj način uštedjeti?

Neboder od 18 katova u zagrebačkoj Volovčici na adresi Ivanićgradska 59b već 10 godina ima ugrađene vodomjere koje održava vanjska tvrtka. Trošak ugradnje danas je više od 230 eura po vodomjeru. Uz to se plaća očitavanje i pristup internetu. Ni prije nisu bili jeftini.

Nenad Hižman, predstavnik stanara, kaže za HRT da su vodomjeri koštali 1000-1500 kuna po komadu, a ugradilo ih se pet. 'Toplu vodu imamo preko toplane, pa smo uzeli vodomjere za toplu i za hladnu vodu', dodaje.

Troškovi pet vodomjera tijekom 10 godina za jedan stan veći su nego cijena vode za jednog ukućana u tom razdoblju. 'Pitanje je hoće li oni u tom nekom ugovornom periodu od pet godina ili više uopće isplatiti vodomjer, ali poanta priče je da se nakon ugradnje individualnih vodomjera zna koliko tko troši, da bude ravnomjerna raspodjela potrošnje, a sada sama ušteda ovisi o pojedincima', tumači Julijan Šalić, direktor tvrtke za ugradnju i očitavanje internih vodomjera.

Interne vodomjere vanjske su tvrtke u Zagrebu ugradile u 2470 zgrada. Neke su ostvarile uštedu vode nakon ugradnje. Za ugradnju je potrebno dobiti suglasnost stanara koji su vlasnici 51 posto površine zgrade. Sve zgrade izgrađene nakon 2000. moraju imati vodomjer za svaki stan, a starije ga nisu obvezne ugraditi.

'Zakonom o vodnim uslugama je korisnicima koji imaju nekretnine u takvim zgradama propisano pravo da o svom trošku ugrade vodomjere ako za to u predmetnoj zgradi postoje tehničke pretpostavke', stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Kako bi smanjili nekontroliranu potrošnju vode, u zgradi u Ulici Brune Bušića planirali su ugraditi interne vodomjere no odustali su zbog troškova ugradnje. 'Moja preporuka i preporuka udruge je da se zgrada unaprijed dobro informira - shvatiti što treba učiniti, kako se odluke donose i zagovarati to, a tek onda pristupiti ugovaranju internih vodomjera', poručuje Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba. Dodaje da zelene politike Europske unije zagovaraju ugradnju internih vodomjera u sve zgrade, što će vjerojatno, kaže, nakon 2027. postati i obveza.