SPREMNI ZA SURADNJU?

HDZ: Neka Most priča, naš kandidat za premijera je Plenković

20.07.2016 u 21:57

Bionic
Reading

Stranke su već počele s hvatanjem startnih pozicija pred rujanske izbore. I dok je HDZ zabavljen unutarstranačkim preslagivanjem, a SDP se nakon premijer Tihomira Oreškovića našao na udaru u aferi Costabella, Most po ustaljenoj matrici nastavlja udarati po svima

Nakon što je Ivan Kovačić ustvrdio da se izborom Andreja Plenkovića u HDZ-u ništa nije promijenilo i da jedna kozmetička promjena ne znači ništa ako su uz njega ostali svi koji su zdušno rušili vladu i podržavali mito, sada iz krugova bliskih Mostu stiže vijest da će bilo kakvu buduću suradnju s HDZ-om ili SDP-om uvjetovati da prihvate njihova kandidata, šefa Mosta Božu Petrova za premijera. Time se nastavlja priča od prošlih izbora kada je Most ucjenjivao u pregovorima o formiranju vlade da prihvate nestranačkog premijera.

Kao što je poznato, tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko popustio je i prihvatio poduprijeti vladu s Tihomirom Oreškovićem u eksperimentu koji je neslavno završio. Nakon idućih izbora bi nas mogla čekati slična situacija, samo što bi ovoga puta kao manji partneri u vladi mostovci tražili za svoga šefa mjesto premijera. Iz HDZ-a staju na loptu i pružaju Mostu ruku suradnje. Davor Ivo Stier, novi politički tajnik HDZ-a i bliski suradnik novoga predsjednika Andreja Plenkovića, na upit o Mostu samo nam je kratko poručio da je Andrej Plenković kandidat HDZ-a za mandatara i da su otvoreni za suradnju s Mostom. I Plenković je ranije izjavljivao da premijer treba biti šef najveće stranke u koaliciji koja formira vladu.

Potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak bio je nešto rječitiji od Stiera. 'Naš je kandidat gospodin Plenković i svi pričaju u predizborno vrijeme što pričaju. Nakon izbora će biti druga priča, vidjet će se tko ima koliko mandata i s te pozicije će se razgovarati', kazao nam je Čuljak. Ako Most dođe u situaciju da ima ključnu ulogu o formiranju vlade, ponovno nas čeka mnogo političkih uzbuđenja.