HDZ UDARIO PO VARGI

Helikoptere za Hitnu pomoć platit ćemo 44.500 kuna po satu

11.08.2015 u 14:20

Bionic
Reading

'Ugovor koji Ministarstvo zdravlja planira sklopiti s talijanskim tvrtkama EliFriulia i Air Green za hitnu helikoptersku medicinsku pomoć je štetan za Republiku Hrvatsku', kazao je Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ova odbora za zdravstvo

Na konferenciji za novinare u Zagrebu osvrnuo se na četveromjesečni pilot projekt Ministarstva zdravlja, kojim je planirana nabava usluge hitne helikopterske medicinske pomoći.

Prema njegovim informacijama, za četiri mjeseca i 240 sati leta država će izdvojiti 10,7 milijuna kuna, dok je MORH koji je taj posao, kaže Ćorušić obavljao do sada radio za tri puta nižu cijenu. Preračunato, to je oko 44,5 tisuća kuna po satu.

Bira li nesreća vrijeme?

'Poseban je problem stavka u ugovoru koja kaže da će talijanska tvrtka letjeti samo od šest do 18 sati u dobrim vremenskim uvjetima. Bira li nesreća vrijeme? Ovo je bacanje državnog novca i inozemni partner je dobro prošao', mišljenja je Ćorušić.

Smatra da je upitno i gdje će ti helikopteri moći sletjeti, jer dozvole za slijetanje na otocima ima vojska, ali ne i civilni helikopteri. Dodao je i da je tvrtka s kojom se planira sklopiti ugovor bila pod istragom zbog pada njihova helikoptera EC 135, s kojima planiraju letjeti i u Hrvatskoj.

'Od osiguravajuće tvrtke dobili su penale i neko su vrijeme obustavili letove u Rumunjskoj', rekao je Ćorušić.

Prema planiranom, helikopteri bi pokrivali sjeverni i južni Jadran, a nakon isteka pilot projekta država bi trebala odlučiti što će s hitnom helikopterskom pomoći učiniti u budućnosti.

Podsjetimo, tvrtke EliFriulia i Air Green, čija je zajednička ponuda odabrana na međunarodnom javnom natječaju koji je raspisalo Ministarstvo zdravlja, od kraja kolovoza u naredna četiri mjeseca obavljat će helikoptersku hitnu medicinsku pomoć koja će pokrivati cijelo područje hrvatske obale, s bazama u Splitu i na Krku.

Kompletna letačka i medicinska ekipa bit će spremna za polazak tri minute nakon dojave, a dolet helikoptera bit će unutar 20 minuta do svake točke duž obale. To će omogućiti zbrinjavanje, u okviru tzv. zlatnog sata, brojnih unesrećenih u prometu, ali i hitnih bolesnika sa srčanim ili moždanim udarom, kazali su u Ministarstvu.

Nakon probe, slijedi trajni model

Helikoptere, letačko osoblje, hangare i servisnu službu osigurat će talijanske tvrtke EliFriulia i Air Green čija je ponuda, prema objašnjenju iz Ministarstva, bila 25 posto jeftinija od druge ponude, također talijanske tvrtke Elitaliana.

Medicinsko osoblje - liječnika i medicinskog tehničara dat će Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Kao jedan od razloga za ovaj potez u Ministarstvu zdravlja naveli su i trošak za takve intervencije koji će, kazali su, biti značajno niži nego trošak za intervencije helikoptera MORH-a. Nakon završetka pokusnog razdoblja trebao bi biti predložen model trajnog rješavanja helikopterske hitne pomoći i raspisivanje novog tendera.

U HDZ-u smatraju da bi trebali ustrojiti vlastitu službu jer za to imamo ljude.

MORH: Nemamo problem s civilnom tvrtkom, mi smo i dalje na raspolaganju

Prema pisanju Jutarnjeg lista, odluka o iznajmljivanju helikoptera izazvala je gnjev u Ministarstvu obrane (MORH). No iz MORH-a to demantiraju. Ministarstvo obrane priopćilo je da u potpunosti podupire svaki projekt ako će za cilj imati podizanje kvalitete usluge građanima uz racionalno trošenje proračunskih sredstava, stoji u priopćenju iz Ministarstva.

'Osobito se ta potpora odnosi na segment medicinske pomoći kojom se zbrinjavaju oboljeli i stradali i spašavaju ljudski životi. Također, MORH je iznimno ponosan na posade svojih helikoptera koji su posljednjih godina prevezli više tisuća pacijenata. Medicinski prijevozi često su obavljani i u otežanim meteorološkim uvjetima, neovisno o dobu dana, uvijek na vrijeme i u okviru zlatnog sata. Tijekom tih intervencija spašeni su svi pacijenti koji su prevoženi vojnim helikopterima. Tijekom takvih letova u vojnim su helikopterima rođene i četiri bebe. MORH i OS RH će i nadalje, neovisno o novim projektima, biti na usluzi građanima, kad god to bude potrebno', navode iz MORH-a.