SABORSKA PJESMARICA

'Hrvatskoj nisu prijetnja Kozara i Sutjeska nego Jure i Boban'

24.09.2013 u 14:14

  • +19

Milanovićev govor o stanju nacije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Unatoč traženjima HDZ-a da se prekine rasprava klubova zastupnika o izvješću premijera o stanju nacije, to se nije dogodilo pa je za govornicu izašao Milorad Pupovac (SDSS)

Salapić: 80 posto onoga što premijer čini ne valja

U ime kluba HDSSB-a, Saboru se obratio Josip Salapić te se osvrnuo na politiku Vlade prema Vukovaru. Rekao je da je u pravu premijer kada kaže da se zakon mora poštovati, no da on sam tamo nije ni otišao, a trebao je otići. Slažemo se da je trebalo poštovati zakon, ali tko je mogao pretpostaviti da će rane toliko boljeti 2013., rekao je Salapić. 'Nitko ne uvažava to da je tamo dva i pol puta više nezaposlenih nego što je prosjek Republike Hrvatske. To su rane Vukovara 2013. One rane će zacjeljivati dugo, dugo godina na našem dugom putu ka jednoj normalnoj europskoj politici. To je ono za što se mi zalažemo i nismo bezobrazni. Ne govorimo da sve što je predsjednik Vlade čini ne valja, ali ne valja 80 posto toga. Treba priznati da Plan 21 više ne postoji', rekao je Salapić. (MEDIA SERVIS)

Pupovac drži kako je Milanovićev izvještaj dobar, odnosno jedan od najboljih koje je Sabor vidio.

'Šteta je što je premijer spriječen da čuje što mu imamo za reći, baš kao i šef najveće oporbene stranke Tomislav Karamarko', cinično je primijetio Pupovac.

Smatra kako se u Hrvatskoj danas sve svelo na ćirilicu koju dio stranaka nastoji demonizirati.

'Profašistički i proustaški grafiti realna su opasnost. Nisu pjesme o Kozari i Sutjesci opasnost već su to Jure i Boban, kada govorimo o temeljnim vrijednostima', mišljenja je Pupovac.

Istaknuo je kako je Hrvatska očuvala sekularnost i u najtežim godinama rata, a da danas to više nije tako.

'Zdravstveni odgoj sekularna je stvar i o sve mu se može razgovarati, ali to je područje koje pripada državi. Mi predstavnici stranaka moramo prestati davati doprinose da se ugrožava jedna od temeljnih vrijednosti kao što je sekularnost u Hrvatskoj', kazao je Pupovac.

Govoreći o lexu Perković, šef SDSS-a istaknuo je kako je on naša obveza, ali i naša stvar.

'Odnos Hrvatske i EU-a ne može biti sveden na to. Njega treba graditi. Oni koji na EU gledaju s oduševljenjem treba reći da je svaka politika pa tako i ona EU skup interesa. Naša je obveza da se posvetimo zaštiti vrijednosti našeg Ustava, građana i Hrvatskoj prije svega', zaključio je Pupovac.

I Damir Kajin je iznio svoj stav o lexu Perković.

'Pa iz aviona se vidi da je na djelu, usuđujem se reći, jedan klasičan mobing, pritisak. Ne Europe, nego možda nekih gospođa zbog njemačkih odnosno europskih izbora. Zašto rekoh da se iz aviona vidi da je pritisak na Hrvatsku? U tome što sada kažu, da ako Hrvatska uskladi rok s češkim lexom Perković, znači 1. 1. 2014. navodno neće biti pritisaka ili sankcija', istaknuo je Kajin.