'NEGIRANJE GENOCIDA'

Majke Srebrenice o Milanoviću: Ovdje više nije dobrodošao. Tko ne poštuje tuđu majku, ne poštuje ni vlastitu

14.09.2022 u 11:37

Bionic
Reading

Mediji u BiH javljaju da je tamošnja Islamska zajednica najoštrije osudila 'negiranje genocida u Srebrenici kojeg je, prema izvještavanju medija, u prisustvu najviših državnih dužnosnika na samitu Procesa Brdo - Brijuni izrekao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović'. Reagirale su i Majke Srebrenice

'Negiranje genocida i pred međunarodnim sudovima utvrđenih činjenica o ratu u Bosni i Hercegovini je uvreda za sve preživjele žrtve, naročito majke Srebrenice, ali i podrška počiniteljima i politikama koje tu ideologiju i danas baštine', priopćio je Ured za odnose sa javnošću Islamske zajednice.

Islamska zajednica poziva sve međunarodne čimbenike, a naročito dužnosnike Europske unije (EU) i njezinih članica, da 'nedvosmisleno osude ovaj sramni čin'.

'Do sada je negiranje genocida dolazilo samo od onih srpskih i srbijanskih nacionalističkih krugova koji su za njega odgovorni i koji nastoje sačuvati rezultate zločina. Zabrinjavajuća pojava je da sada otvoreno negiranje genocida dolazi i od predsjednika jedne države koja je članica EU, naročito kada znamo da je ona bila jedna od strana u međunarodnom oružanom sukobu i da je imala ulogu u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriju Bosne i Hercegovine', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je ovaj istup ogolio, ne samo stavove Milanovića, nego i politiku koju vodi prema BiH, što bi morao biti razlog za zabrinutost svih zainteresiranih za stabilnost Balkana.

  • +7
U Brdu pri Kranju održan summit Brdo - Brijuni Izvor: Cropix / Autor: Jure Erzen

Reagirale su i Majke Srebrenice.

'Poruke koje sada šaljete u 21. stoljeću, kada je sva civilizacija osudila genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, govori da ste nacionalist i jedan nedorastao političar u današnjoj Europi', poručile su hrvatskom predsjedniku Milanoviću.

'Gospodine Milanoviću, bili ste u šoku, kada ste 2012. godine, došli u Srebrenicu na komemoraciju i dženazu žrtvama genocida, niste mogli sebi objasniti da se desio genocid na kraju 21. stoljeća, niste mogli vjerovati da je to mogao ljudski um počiniti, ali ste vidjeli da jeste', napisali su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret 'Majke enklave Srebrenica i Žepa'.

Žalosno je da nakon svega, ističu, danas, vrijeđa žrtve genocida i majke Srebrenice, te dodaju kako onaj tko nema poštovanje prema tuđoj majci, nema ni prema vlastitoj.

Majke Srebrenice su, dodaju, obišle sva stratišta u Hrvatskoj od Vukovara do Pakraca i suosjećaju sa žrtvama agresije na Hrvatsku.

'Želimo Vam poručiti da Vi, više niste dobro došli u Srebrenicu', zaključili su u pismu.