REAGIRANJE U SABORU

Istina o Istanbulskoj: Nismo koristili stare potpise, nadamo se da je to posljednja izmišljotina

11.10.2018 u 14:33

Bionic
Reading

Nakon što je visoki izvor iz Ministarstva uprave za Jutarnji list kazao kako inicijative 'Istina o Istanbulskoj' i 'Narod odlučuje' nisu prikupile dovoljno potpisa za referendum, javnosti su se obratili zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović i ekipa iz inicijative 'Istina o Istanbulskoj'

'Vidimo da je ovo politička borba. Ministar Kuščević kao član HDZ-a pokušava politički manipulirati s potpisima. Mi i dalje dajemo punu potporu inicijativi', kazao je Hrvoje Zekanović na press konferenciji u Saboru.

'Očekujemo službene rezultate, a špekulacije ne bismo komentirali. Ali ne možemo ne primjetiti da je ministar Kuščević rekao da će se provjera potpisa odvijati u strogo kontroliranim uvjetima. Ne znamo kako je moguće da uz tko stroge kontrolirane uvjete cure informacije. Laži i špekulacije ne želimo komentirati, mi znamo da imamo dovoljno potpisa', poručila je Kristina Pavlović iz inicijative 'Istina o Istanbulskoj.'

Podsjetila je da su Ustavnom sudu predali žalbu zato što im Ministarstvo uprave nije dozvolilo promatrače na prebrojavanju.

'Ne samo da imamo dovoljno potpisa, nego imamo i puno previše potpisa. Jer su nam sudovi dali za pravo da smo pokradeni i da nam je onemogućeno prikupljanje potpisa u rijeci i Puli', kazao je Željko Sačić.

'Referendum bi trebao biti festival demokracije, a umjesto veselja mi imamo strah vladajućih od referenduma, imamo odugovlačenje. Hrvatski sabor nije učinio ništa posljednja tri mjeseca, imamo netransparentnu situaciju i probne balone i igranje s javnim mnijenjem što pokazuje kako se sadašnja vlast boji građana koji su je izabrali. Sam premijer Plenković je rekao da 'neće njemu netko naređivati', ponaša se kao autokrat koji je 'pao' na mjesto premijera, što dugoročno nije dobro i doći će na naplatu. Mi smo optimisti i smatramo da će doći do velikih promjena u Hrvatskoj', kazao je Ladislav Ilčić iz Hrasta.

  • +2
Konferencija za medije GI Istina o Istanbulskoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iako su prema visokom izvoru Jutarnjeg lista u prikupljanju potpisa korištene i stare liste s potpisima za referendum o braku, Pavlović tvrdi da oni to nisu radili. 'Nismo u posjedu starih dokumenata. Nadamo se da je to prva i posljednja izmišljotina koja nam se stavlja na teret', rekla je Pavlović.

U incijativi tvrde da se s ovim informacijama izašlo kako bi se skrenula pažnja s Vukovara, afere sms i prostitutki. 'Sve loše što se događa htjelo se po nalogu premijera Plenkovića i ministra Kuščevića prebaciti na leđa poštenih građana, bogobojaznih demokršćana koji su zabrinuti za budućnost hrvatskog društva', poručio je Sačić.

Upitani što će napraviti ako se i službeno pokaže da nisu prikupili dovoljno potpisa, iz inicijative su rekli da još o tome nisu donijeli odluku. 'Inicijativa neće stajati skrštenih ruku, imat će odgovorajući odgovor. Je li to prosvjed ili nešto drugo, uskoro ćete znati', poručio je Zekanović.

Članovi inicijative podržavaju i prosvjed u Vukovaru, a Rozalija Bartolić poručila je da su iz inicijative i zagrebačke Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata organizirali osam buseva za prosvjed u Vukovaru.