765 MRTVIH PALESTINACA

Izrael na meti kritika Crvenog križa

08.01.2009 u 22:20

Bionic
Reading

Palestinci u Pojasu Gaze su se suočili s novim pogoršanjem stanja nakon što su ubijena dvojica vozača UN-ova agencije koja je potom obustavila rad rekavši da je njeno osoblje dovedeno u pogibelj od strane izraelskih snaga

Medicinsko osoblje i Crveni polumjesec iz područja borbi sjeverno i istočno od Gaze izvukli su još 35 tijela čime je broj Palestinaca koji su izgubili život od početka izraelskog napada dostigao765. Izrael se našao na meti kritika Crvenog križa koji kaže da odugovlači s omogućavanjem pristupa žrtvama.

Uzbunjeni uvjetima u kojima se nalazi 1,5 milijuna Palestinaca u gusto nastanjenoj Gazi Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska odustale su od primjedbi na obvezujuću UN-ovu rezoluciju i rade na rezoluciji kojom bi se odmah uspostavilo primirje.

UN-ova agencija za pomoć (UNRWA) odlučila je "obustaviti sve svoje operacije u Pojasu Gaze zbog povećanja neprijateljskih djelovanja spram njenih prostora i osoblja", rekao je glasnogovornik agencije.

Do te je odluke došlo kada je dvojicu Palestinaca, vozača viljuškara u jednom konvoju UNRWA, pogodila izraelska tenkovska granata.

UNRWA osigurava hranu i drugu pomoć za oko 750.000 stanovnika Gaze. Njezin će rad biti obustavljen "dok izraelska vojska ne bude mogla zajamčiti sigurnost našeg osoblja", rekla je agencija.