domaća proizvodnja

Kopnena ofenziva možda je posustala, ali Ukrajina ima adut na moru

20.12.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Iako se još uvijek pouzda u dostavu zapadne vojne pomoći i oružja, Ukrajina posljednjih mjeseci, u suradnji sa SAD-om, sve više radi na razvoju svoje proizvodnje oružja. Pritom kao jedan od svojih glavnih aduta ističe pomorske dronove, pomoću kojih je u nekoliko navrata nanijela štetu ruskoj pomorskoj floti

Poskakujući iznad nemirnih voda, ukrajinski pomorski dronovi raširili su se u formaciju i pojurili prema ruskom ratnom brodu, što je taktika za koju vojni stručnjaci kažu da se pokazala smrtonosnom i učinkovitom protiv Rusije, dosad dominantne pomorske sile na Crnom moru. Iz sigurnosti sobe udaljene stotinama kilometara, piloti dronova pomicali su upravljačke palice naprijed kako bi ubrzali, upravljali i zakretali kamere postavljene na dronovima, držeći svoju metu na vidiku. Ruski mornari otvorili su vatru iz teških mitraljeza. Kratka morska bitka između ljudi i bespilotnih plovila potrajala je nekoliko minuta, prema izvještaju ukrajinskih operatera dronova. Jedan dron jurio je tako blizu svoje mete da je eksplozija, kada su meci pogodili više od 200 kilograma tešku bojevu glavu koju je nosio, probila trup ruske korvete patrolnog broda Sergej Kotov.

'Kada smo pogodili metu, cijeli tim su preplavile emocije', opisuje za The New York Times jedan od operatera dronova. Tražeći da ga se spominje samo po nadimku Trinaest, opisao je za medije bitku na moru sredinom rujna. Ta bitka samo je jedna od desetak onih koje su se odigrale ove godine, a u kojima su korištena bespilotna plovila izrađene u Ukrajini.

Takvi napadi bili su rijetka svijetla točka u razočaravajućoj godini za Ukrajinu, u kojoj nije bilo velikih proboja na bojišnici na kopnu. Korištenje pomorskih dronova korak je naprijed za Ukrajince u borbi protiv Rusije i nešto je što je snažno podržala Bijela kuća te prihvatilo ukrajinsko vodstvo. Ideja je dopuniti oružje zapadnih partnera oružjem proizvedenim u Ukrajini, uključujući inovativne sustave poput flota dronova.

  • +4
Ukrajinski pomorski dron Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Zadrži i izgradi

Ukrajina će se u doglednoj budućnosti morati snažno osloniti na vojnu pomoć u ratu protiv Rusije, daleko naseljenijeg i neprijatelja s daleko većim industrijskim kapacitetom. Velik dio te pomoći sada je pod znakom pitanja jer je američki Kongres odgodio glasanje o vojnoj pomoći. Suočena s takvim preprekama, Bidenova administracija počela je poticati suradnju između američkih i ukrajinskih proizvođača oružja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je promovirao Ukrajinu kao centar za proizvodnju oružja i testiranje na bojnom polju, čak se sastao s izvršnim direktorima američkih vojnih proizvođača tijekom prošlotjednog posjeta Washingtonu.

Neki u američkoj vojsci žele da Ukrajina slijedi strategiju 'zadrži i izgradi', odnosno da se usredotoči na zadržavanje teritorija koji sada ima i izgradnju sposobnosti za proizvodnju svog oružja tijekom 2024. Uz ukrajinsku ofenzivu, koja je sada u zastoju i male šanse za napredovanje na kopnu, cilj je stvoriti dovoljno vjerodostojnu prijetnju dronovima i projektilima dugog dometa da bi se stvorila prilika za značajne pregovore s Rusijom krajem sljedeće ili 2025. godine.

  • +5
Fregata Admiral Makarov zapovjedni je brod Crnomorske flote Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Prostrane vojne tvornice u Ukrajini nekoć su činile kamen temeljac sovjetske vojne industrije, a u njima su se gradili zrakoplovi i interkontinentalne balističke rakete. Mnoge su zastarjele na kraju Hladnog rata i nakon što je Ukrajina izborila neovisnost od Sovjetskog Saveza. Unatoč tome, ukrajinski proizvođači oružja osiguravaju oko 20 posto potreba ukrajinske vojske od početka ruske invazije, kaže Serhij Hrabski, vojni analitičar koji je prije bio pukovnik u vojsci. Ukrajina proizvodi oklopna vozila i tenkove, samohodne haubice, topničke granate i laserski vođene protutenkovske projektile. Međutim najveći potencijal ukrajinske proizvodnje oružja vidi se u borbenom testiranju inovativnih sustava koji bi mogli nadmašiti stariju vojnu opremu, kažu vojni stručnjaci.

Pomorski dronovi kamikaze, nova klasa mornaričkog oružja, prvi su put korišteni upravo u borbama nakon ruskog napada na Ukrajinu. Kijev upravlja s dva proizvodna programa, jednim pod vojnom obavještajnom agencijom, dok drugim upravlja ukrajinski pandan hrvatske SOA-e. Ukrajinska vojska ovog mjeseca omogućila je medijima razgovor s ukrajinskim pilotom drona te dopustila pregled radionice i skladišta za bespilotna plovila, uz uvjet da se njihova lokacija ne otkrije. Namjera je, poručili su iz ukrajinske vojnoobavještajne agencije, bila pokazati da se mogu osloniti i na svoju proizvodnju.

'Nema instruktora, nema udžbenika'

Kako tvrdi ukrajinska strana, godinu dana otkako su pomorski dronovi isplovili u Crno more, oštetili su i potopili desetke ruskih brodova i odigrali su ulogu, uz pomoć projektila proizvedenih na Zapadu, u prisiljavanju Rusije da premjesti plovila iz luke Sevastopolj, matične luke jedne od četiri moskovske mornaričke flote. Dronovi su pomogli 'očistiti' morski put za izvoz žitarica, kritične robe za ukrajinsko gospodarstvo, i oslobodili više prostora ispred ukrajinske obale tako da su ruski nosači projektila prisiljeni na lansiranje s udaljenijih pozicija, što je dalo i više vremena ukrajinskoj protuzračnoj obrani za pripremu za napade. Ukrajina ne otkriva veličinu svoje flote dronova.

'Nitko nema toliko iskustva s pomorskim dronovima kao mi. Nema instruktora, nema udžbenika. Sada pišemo te knjige', kazao je pilot drona s nadimkom Trinaest. Posljednji uspješan napad morskih dronova zbio se 10. studenog, kada je formacija napala dva ruska desantna broda usidrena u jednom od krimskih zaljeva, potopivši oba, rekli su piloti. Rusi su na sve češće ukrajinske napade morskim dronovima pokušali odgovoriti elektroničkim ometanjem, postavljanjem brana na ulaze u luke, montiranjem mitraljeza na svoje ratne brodove i isplovljavanjem izvan dometa dronova. 'Sa svakom novom operacijom, mi učimo, ali i oni uče', kaže Trinaest.

Stručnjaci za pomorsko ratovanje kažu da su ukrajinski modeli pokazali kako manje vojske mogu braniti obalne vode dronovima. Ipak, Sidharth Kaushal, znanstveni suradnik i stručnjak za pomorske snage Royal United Services Institutea u Londonu, smatra da bespilotna plovila neće uskoro zamijeniti velike brodove. 'Ali mogućnost da se znatnije ošteti plovilo koje je uvelike skuplje od dronova impresivan je povrat ulaganja', kaže Kaushal. Ukrajinski pomorski dronovi, kaže Trinaest, uspjele su 'očistiti' pojas što se proteže više od 300 kilometara od ukrajinske obale. 'Moguće ih je odgurnuti. Ruska vladavina na Crnom moru je gotova', zaključio je.