javni interes

Tek što su ga poslali u Sabor, Malenica najavio promjenu zakona o curenju informacija

30.01.2024 u 15:57

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Malenica obratio se medijima nakon sastanka vladajuće koalicije. Rekao je da je poštovana dinamika dogovora sa sucima

'Objektivna okolnost koja nas je omela u tome da to riješimo još prošle godine je štrajk pravosudnih službenika. Sad smo u situaciji da donosimo uredbe koje bi trebale biti na sjednici Vlade, nakon što se sindikati očituju. Ono što je i predsjednik Vlade istaknuo je da nije realno da u ovom mandatu riješimo pitanje indeksacije i platnih razreda', rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, javlja HRT.

Naglasio je da moraju postojati dijalog i određeno povjerenje.

'Još prošle godine, nakon što je završio štrajk službenika i namještenika, rekao sam da nije realno da imamo do kraja godine taj zakon i oni su toga tada bili svjesni. Tako da, evo, vjerujem da ćemo u budućnosti postići nekakav dogovor na tom sastanku.'

Za Ivana Turudića, kandidata za glavnog državnog odvjetnika, rekao je da ima respektabilnu karijeru.

'Ako bude izabran, dolazi u Državno odvjetništvo Republike Hrvatske s drugog segmenta stupnja vlasti, dakle sa suda, i sigurno ima drugačije viđenje o radu Državnog odvjetništva', rekao je i dodao da je Turudić zasigurno najbolji kandidat.

Na pitanje o Turudićevom odgovoru na saborskom Odboru za pravosuđe o slučaju u kojemu se morao izuzeti sa suđenja svom bratiću, rekao je da je bitno da je njegov bratić osuđen te da će u Saboru sutra biti rasprava na tu temu.

'Možda se nije u tom trenutku sjetio ili se nespretno izrazio, ne znam', odgovorio je. Vjeruje da nije postojala namjera pristranosti Turudića o tom konkretnom predmetu te da nije htio pogodovati svom rođaku. Nije htio komentirati postupak niti što se u njemu događalo.

'U ovom trenutku nemam dovoljno informacija i činjenica da možemo reći je li netko namjerno doveo do toga da je postupak na višem sudu poništen ili vraćan. To u ovom trenutku ne znamo. Takve stvari se mogu događati u praksi', kazao je.

Naglasio je da odgovornost mora postojati za svakoga, bio on početnik ili sudac s 30 godina staža.

Nema kaznenog djela ako je riječ o javnom interesu

Rekao je da su se na sastanku koalicije osvrnuli na izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

'Imamo još vremena do drugog čitanja tog zakona na Vladi i u Saboru', rekao je.

Najavio je da će u kazneni dio koji se odnosi na tzv. curenje informacija biti dodan stavak koji se odnosi na javni interes - da nema kaznenog djela ako je počinjeno radi zaštite žrtve kaznenog djela u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu.

'Dakle to je nešto što će biti pripremljeno za drugo čitanje na Vladi, odnosno u Saboru, u odnosu na prvi prijedlog koji je bio na javnom savjetovanju. Konačni prijedlog zakona sadržavat će i stavak koji se odnosi na nemogućnost kažnjavanja novinara kao počinitelja, poticatelja ili pomagača. Dodali smo i odredbu koja se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno interes obrane i zaštitu žrtava kaznenog postupka. To je danas prezentirano. U svakom konkretnom predmetu sud će ocjenjivati, s jedne strane, imamo li pravo na privatnost, pravo na pravičan postupak, presumpciju nevinosti, a s druge strane na javni interes', rekao je Malenica.

Stipić: Poduzet ćemo sindikalne akcije ako Vlada ne prihvati naše prijedloge

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, rekao je da će se vidjeti hoće li ovaj sastanak iznjedriti neke nove korake, nove ideje, ali cijela situacija je na startnoj poziciji.

Udruga sudaca također i dalje inzistira na svojim zahtjevima, a među njima je i zahtjev za indeksacijom. Iz Vlade poručuju da to u ovom mandatu neće biti moguće, a premijer kaže da ne pristaje na ucjene te bijeli štrajk smatra neopravdanim.

Sastanak s ministrom pravosuđa i uprave Malenicom trebao bi se održati sutra, najkasnije u četvrtak, a ostali su sindikati fokusirani na završnu fazu izrade dviju uredbi koje se tiču povećanja koeficijenata za zaposlenike u državnim i javnim službama.

Nezadovoljstva među sindikatima ima, ponajviše u sektorima zdravstva i školstva, no poruka je iz Vlade da će se tijekom završne izrade uredbi voditi računa o ispravljanju eventualnih nepravilnosti, propusta ili pogreški. Zasad se čini da izdašnijih ponuda ni za koga u ovom trenutku neće biti.

  • +10
Malenica otvorio zgradu Općinskog suda Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Plenković: Hrvoj Šipek ostaje na funkciji do kraja mandata

Druga važna tema koalicijskog sastanka je prijedlog imenovanja Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Premijer i dalje ističe da je on najbolji kandidat, a kaže da će Zlata Hrvoj Šipek odraditi svoj mandat do kraja, do završetka svibnja, i očekuje da će u tom prijelaznom razdoblju surađivati s Turudićem.

Kada govorimo o optužnici protiv Dragana Kovačevića, premijer ističe da je Turudić ispitan u tom slučaju i ne vidi nikakve prepreke za njegov budući rad.

Nižu se kritike u dijelu javnosti i na oporbenoj političkoj sceni. Nakon završetka konferencije o primjeni eura, premijer je rekao da nije loše pratiti tko je sve protiv. Javlja se dosta zanimljiv krug ljudi, rekao je.

'Zašto se oni javljaju, to je meni zanimljivo. To ćemo tek vidjeti. Ne znam čemu toliki šušur. Ljudi koji očito ne znaju, nitko od njih ne sjedi meni u krilu, pa da bi znao nešto što ja odlučujem, što radim, što mislim, onda pišu stvari koje bi trebale izazvati nekakve dileme u javnosti. Dilema nema. Bio je to transparentan proces. Javilo se četvero kandidata na temelju programa intervjua, i to dva intervjua, jednog u Saboru i jednog u Vladi. Jednoglasno smo odabrali gospodina Turudića', poručio je premijer.