posjet puli

[VIDEO] Milanović: Rekao sam Kremljenku iz Banskih dvora - samo se igraj i dobit ćeš hipersonic

06.05.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je brodogradilište Tehnomont u Puli te održao radni sastanak s Upravom brodogradilišta. Dao je i izjavu za medije

Milanović je komentirao ukidanje imuniteta za članove Vlade u slučaju koruptivnih kaznenih djela koja se gone po službenoj dužnosti te donošenje Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika.

'Od kodeksa ništa. On je efikasan kao sankcije bilo koje vrste. Mislim da je to užasno opasno, to sam rekao i Plenkoviću. Opasno je da netko može upadati u stanove ministara, kakvi god bili, i privoditi ih i rasturati Vladu. Imunitet tome služi, ne da biste mogli krasti nego da postoji ravnoteža moći. Ovo što se on elegantno, šarmantno, kavalirski odriče nekakve zaštite, to se odnosi i na premijera. Sutra i premijera mogu uhititi i stavit mu lisice i onda se, brate, vadi. Ja sam mu to rekao, a on je valjda mislio da ga mamim u neku stupicu. On je u stalnoj paranoji. Ja sam bio dobronamjeran. Ovo će dati krila tzv slobodnim jahačima kojih ima u bilo kojem sustavu', kazao je Milanović.

'Ovo je Plenkovićeva slabost i ovo radi iz očaja kako bi oprao sve loše što se dogodilo u mandatu Vlade. To je naprosto prožeto korupcijom i lopovlukom koji on štiti. Na ovaj način pokušava reći: ja sam pošten i ničega se ne bojim. Ovo je neodgovorno vođenje države', kazao je predsjednik.

MIlanović se osvrnuo i na aktualan slučaj Mirele Čavajde iz Zagreba te poručio da podržava pravo žene na izbor kod prekida trudnoće. Iako smatra da doktori imaju pravo na priziv savjesti, dodaje da država i vlasnik bolnice moraju osigurati dostupnost pobačaja.

'To su doktori, neke stvari ne moraju raditi, ali onda neka država i vlasnici osiguraju uvjete. Ne znam, neka plate, imamo primjera outsourcinga milijardu, nađi kliniku koja to hoće ili može raditi. Ali dostupnost takvog rješenja, to pravo im mora ostati', poručio je Milanović.

Za činjenicu da Plenković nije odgovorio na njegov poziv za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog situacije u BiH, Milanović je rekao da '(Plenković) ima dovoljno vremena da ga okolo izdajnički ogovara, ali nema vremena reći je li za ili protiv'.

Poslao je i apel 'ostrašćenoj hrvatskoj ljevici' da ga podrži u njegovom nastojanju da se ta situacija riješi međunarodnim pritiskom. 'Poruka hrvatskoj ljevici; Vrijeme je da budete na pravoj strani, zaštitite taj narod dolje, učinite sve, spriječite širenje NATO-a samo da se čuje naš glas', rekao je Milanović.

Milanović o pobačaju i BiH Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić/Pixsell

'Vidjet ćemo tko je tko i tko koju ulogu igra u ovoj povijesnoj farsi. To što Plenković radi je katastrofalno, to je rastužujuće, grozno. Čovjek je opsjednut odnosom sa mnom. Krivo. Ja samo čekam da on krene provoditi ono što ja govorim da treba, ja ću se maknuti istog trena. Njemu će pljeskati u Livnu. Ali onda mu neće pljeskati u Bruxellesu jer on mora doći tamo i pokloniti se', poručio je Milanović govoreći o BiH.

Na novinarsko pitanje o Kodeksu te pretjera li on sam nekad u svojoj retorici pa mu pobjegne i psovka, Milanović je odgovorio: 'Kad, koja psovka? Name one. Kad sam rekao nekome da je smeće, što govore Njonjo i ekipa. Grubost je grubost. Da je netko bijednik i izdajnik, izadjnik je. Bijednik je pitanje koloraturnosti, bijednik je netko koga sažalijevaš. Ja nisam nikome rekao da je idiot. Što je granično područje. Ali baš psovka, nikad. No, jeli čuo netko nekad da psujem? Ja inače dosta psujem, odrastao sam na zagrebačkim ulicama. Mislim, psuje se, ali pazim što govorim. To nema veze s Kodeksom. Nećeš mi brate ograničavati dužinu mog jezika ili jezičine nekakvim kodeksima. Što je to, NDH?! Znate da je u NDH bilo zabranjeno pljuvati i psovati. Majke mi, išao si u ćuzu ako si pljunuo na ulici u Zagrebu ili ako si opsovao bilo što. Ali je ubijati bilo dopušteno. To je to, prioriteti.

Milanović o ukidanju imuniteta i kodeksu za državne dužnosnike Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić/Pixsell

'Banožić je još veća opasnost za hrvatsku sigurnost od situacije od BiH. Vodi ministarstvo iz skandala u skandal. Prekršio je sve kodekse Alibabine družine. Ja sam rekao Kremljenku iz Banskih dvora, samo se igraj i dobit ćeš hipersonic. Doveo si nesposobnog lopovčića koji radi nered od prvog dana', kazao je Milanović.