Transparentno?

Ministarstvo obrane tri mjeseca skrivalo informaciju o remontu helikoptera teškom 207 milijuna kuna

16.02.2018 u 18:59

Bionic
Reading

Iako se ministar obrane Damir Krstičević često voli pohvaliti time kako njegovo ministarstvo posluje transparentno i ništa ne skriva od javnosti, činjenice ga opovrgavaju. Tako je MORH-u gotovo tri mjeseca trebalo da tportalu odgovori na obično pitanje o tome tko je dobio posao na natječaju koji je bio završen i odluka je donesena

Riječ je o generalnom remontu transportnih helikoptera Mi-171Sh, o kojem je Vlada donijela odluku 16. studenog 2017., a koji je formalno dodijeljen Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) iz Velike Gorice. No s obzirom na to da ZTC nema certifikate za takvu vrstu remonta spomenutih helikoptera, nego na njima može raditi određene vrste pregleda, popravaka i servisa, otpočetka je bilo jasno da će morati uzeti stranog partnera koji će generalni remont i napraviti.

Još u srpnju prošle godine, kad se u kuloarima naveliko govorilo da će posao dobiti ruska tvrtka Ruski helikopteri, poslali smo upit u MORH, no tada nam je odgovoreno da nam ne mogu dati informacije jer je natječaj bio u tijeku.

Na dan kad je Vlada donijela odluku (16. studenog 2017.) ponovno smo u MORH-u pitali tko je dobio posao i zašto se informacija taji od javnosti, na što nam je odgovoreno da se informacija ne taji, nego da 'smatramo da u ovom trenutku nije korektno posebno isticati navedenu informaciju s obzirom na to da ugovor još uvijek nije potpisan'.

Mjeseci su prošli, pa smo početkom veljače još jednom podsjetili MORH da nam nisu odgovorili na pitanje, što su onda napokon i učinili, gotovo tri mjeseca od donošenja Vladine odluke.

>>> Helikopteru usred leta u okolici Zagreba otpala vrata

'Vezano za vaš upit možemo vas izvijestiti da je ugovor o remontu deset helikoptera Mi-171Sh u vrijednosti 206.943.143,20 kuna s PDV-om potpisan u studenom 2017. godine sa Zrakoplovno-tehničkom centrom. Inozemni partner ZTC d.d. u provedbi predmetnog remonta je ruska tvrtka Russian Helicopters (AO Vertoljoti Rosiji) iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom. Radovi remonta izvršavat će se u ZTC-u d.d. (konstrukcija, stajni trap, monokok) te u gore navedenim organizacijama održavanja u sklopu JSC Russian Helicopters (AO Vertoljoti Rosiji), gdje će se izvršavati radovi remonta pojedinih agregata helikoptera. Radovi su započeli rastavljanjem prva četiri helikoptera', odgovorili su napokon iz MORH-a 12. veljače 2018.

  • +19
Helikopter Mi-171Sh Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Činjenica je da se s odlukom o remontu uvelike kasnilo, zbog čega su helikopteri Mi-171Sh prizemljeni više od godinu dana, a transportna komponenta Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja se, među ostalim, koristi u traganju i spašavanju, ali i u sudjelovanju Hrvatske u mirovnoj misiji na Kosovu, ovisi o starijim helikopterima Mi-8 MTV1. Za kašnjenje nije kriv Krstičević, već njegovi prethodnici koji su otezali s odlukom, a razlog je i u kratkom trajanju vlade Tihomira Oreškovića, no ostaje nejasno zašto iz Krstičevićeva ministarstva mjesecima nisu htjeli potvrditi neslužbenu informaciju o kojoj su cijelo to vrijeme 'pjevali i vrapci na grani'.

>>> Ovo je jedina hrvatska aviomehaničarka na helikopteru Mi-8

Zanimljivo je i da su se prilikom nedavnog predstavljanja Plana nabave za 2018. i realizacije plana za 2017. iz MORH-a pohvalili kako se generalnim remontom helikoptera Mi-171Sh jača vatrena moć Oružanih snaga (OSRH). S obzirom da je riječ o transportnim helikopterima, koji doduše mogu nositi naoružanje, ali se kao takvi u Hrvatskoj nisu koristili od Domovinskog rata, upitali smo MORH na koji način će generalni remont ojačati vatrenu moć OSRH.

U službenom odgovoru iz Ministarstva rečeno nam je kako je riječ o jačanju transportnih sposobnosti, a time i sveukupnih sposobnosti Oružanih snaga, no ni riječi nije bilo o jačanju vatrene moći.

>>> Pogledajte kako su hrvatski piloti Kiowa Warriora izveli prva bojna gađanja

'Remontom deset helikoptera Mi-171Sh, kao i remontom ostalih helikoptera posljednjih godina, OS RH je povećao sposobnosti u transportu tereta i osoba. Također, uz zadaće iz područja vojne namjene, predmetni helikopteri namijenjeni su pomoći civilnom stanovništvu, za medicinska zbrinjavanja i sl. Zbog navedenog povećana je cjelokupna sposobnost OS RH u izvršavanju svojih Ustavom i zakonima propisanih zadaća', odgovorili su iz MORH-a na još jedan naš upit.

  • +63
Ministar obrane Damir Krstičević Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL