PROTIV CENTRALIZACIJE

Na izbore u Splitu izlazi Hajdukova legenda: 'Smeće ću poslati u Zagreb'

10.03.2017 u 08:30

Bionic
Reading

Bivši igrač Hajduka Ivo Bego, u javnosti posljednjih godina najpoznatiji po fizičkom obračunu sa Zdravkom Mamićem u svečanoj loži stadiona Poljud, također se odlučio za izlazak na lokalne izbore. Kako je potvrdio za tportal, njegova nezavisna lista natjecat će se za mjesta u Gradskom vijeću Splita i u Županijskoj skupštini

Bego je prije nekoliko godina osvojio vlast u najvećem splitskom kvartu Lovretu, također sa svojom nezavisnom listom, a potom je okupio suradnike s kojima je ostvario nekoliko zahvata poput uređenja milijun kuna vrijednog dječjeg igrališta - ali i angažirao arhitekte koji su volonterski pripremili projekt uređenja Turske kule, drugog najvećeg parka u gradu, za koji će se iz europskih fondova tražiti između 10 i 50 milijuna kuna. Sada želi ući u Gradsko vijeće Splita jer, kako citira poznatu izreku, 'kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost'.

'Želim da struka bude u prvom planu, a da politika provodi njene ideje, umjesto da zauzima mjesto struke', kaže Bego za tportal. Sa suradnicima je izradio predizborni program podijeljen na dva segmenta - ono što želi postići na nacionalnoj razini i ono što smatra prioritetima na razini grada.

'Split mora imati status jednak kao i Zagreb, umjesto da nema ovlasti nad većim dijelom svog poluotoka, a država se mora decentralizirati i porezni novac mora ići izvan Zagreba sve dok se Hrvatska ne ujednači. Recimo, nema razloga da se samo zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište financira iz državnog proračuna, a što je s ostalima?', nabraja Bego.

Na njegovoj listi, između ostalih, naći će se sveučilišni profesor i donedavni član Nadzornog odbora Hajduka Nikola Koceić Bilan, a u tjednima koji slijede najavljuje iznenađenja. Pravila su jednostavna: nužan uvjet za suradnike to je da su moralni, a dovoljan da su stručni. Među njima je i Hrvoje Buretić, voditelj prodaje u jednoj privatnoj tvrtki, koji upozorava da se u Splitu dogodio tzv. nizozemski sindrom.

'Doživjeli smo deindustrijalizaciju i dogodio nam se turizam, a on je uzrokovao 'nizozemski sindrom' koji je dodatno potaknuo deindustrijalizaciju', objašnjava Buretić.

Begina lista vrlo je kritična prema predloženim izmjenama splitskog GUP-a, koje smatraju dijelom pljačke započete privatizacijom, a nastavljene procesom predstečajnih nagodbi, da bi sada došao red na otimačinu javnih prostora. Obećavaju i da će se zalagati za radikalnu decentralizaciju čak i na lokalnoj razini, pri čemu bi gradski kotari i mjesni odbori primali barem četiri puta više sredstava nego dosad. Bego ima i originalno rješenje za problem deponija na Karepovcu, splitske tempirane bombe:

'Ako je sve u ovoj državi centralizirano, ako nam Zagreb odnosi novac, onda je normalno da uzme i naše škovace. Nema razloga da samo smeće ostane u Splitu', kazao nam je Bego.

Lista Ive Bege neće imati svoga kandidata za gradonačelnika, a od njih devetero koji su najavili izlazak na izbore najbliža im je, priznaju, Marijana Puljak.

'U Splitu je more bistrije od kandidata za gradonačelnika, izuzev žena', duhovit je Bego.