zamjenik kalinak

Najgori strahovi za zdravlje slovačkog premijera prošli

19.05.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica se stabiliziralo te su najgori strahovi prošli, rekao je njegov zamjenik Robert Kalinak u nedjelju, no dodao je da zasad neće biti premješten iz bolnice u Banskoj Bystrici.

"Više nema neposredne opasnosti za njegov život, ali njegovo je stanje i dalje ozbiljno i zahtijeva intenzivnu njegu", rekao je Kalinak.

"Možemo smatrati da je njegovo stanje stabilno, a prognoze pozitivne", rekao je Kalinak ispred bolnice. "Sada se svi osjećamo malo opuštenije", dodao je.

Fico je u srijedu ranjen u pucnjavi nakon sjednice vlade održane u Handlovi, gradu u središnjoj Slovačkoj.

Miriam Lapunikova, ravnateljica sveučilišne bolnice Roosevelt u Banskoj Bystrici, gdje je Fico primljen, rekla je u četvrtak da je premijer bio podvrgnut petosatnoj operaciji s dva kirurška tima koji su zbrinjavali višestruke rane od vatrenog oružja.

Lapunikova i Kalinak su u petak rekli da je premijer podvrgnut još jednom operativnom zahvatu kako bi se uklonilo nekrotično tkivo iz rana.

Slovačka policija optužila je 71-godišnjeg muškarca za pokušaj ubojstva.

Pucnjava je prvi veliki pokušaj atentata na europskog političkog čelnika u više od 20 godina i potaknula je međunarodnu osudu, a politički analitičari i zastupnici rekli su da je to pokazatelj sve grozničavije i polariziranije političke klime diljem kontinenta.